Michel en Peeters blikken tevreden terug op "geslaagde missie"

Premier Charles Michel (MR) en vicepremier Kris Peeters (CD&V) blikken met een erg positief gevoel terug op de missie die hen de voorbije dagen naar Japan bracht. Op korte termijn konden ze ontmoetingen afwerken met mensen op topniveau, zeggen ze. Al is er volgens Peeters nog werk aan de winkel om maatregelen van de regering over de concurrentiekracht tot in de hoofdkwartieren te laten doorsijpelen.

Voor de premier eindigt de missie vanavond, de CD&V-minister breit er morgen nog een eendaags vervolg aan met een reeks bedrijfs­bezoeken in Osaka. De premier heeft alvast het gevoel een aantal "concrete dossiers" te hebben kunnen realiseren.

Tien jaar geleden lanceerde de toenmalige regering-Verhofstadt de notionele intrestaftrek als "unique selling proposition" om investeerders naar ons land te halen. Premier Michel meent dat hij met de maatregelen voor de concurrentiekracht ook "zeer sterke argumenten" heeft.

"Sommige maatregelen moeten nog doordringen"

Al moesten beide regeringsleden vaststellen dat sommige maatregelen nog niet tot in de hoofdkwartieren van de bedrijven bekend zijn. Peeters citeerde daarbij de indexsprong, die ondanks een goedkeuring na meer dan 40 uur debat in de Kamer, blijkbaar nog niet overal is doorgedrongen. "We zullen met nog wat meer aplomb de maatregel moeten onderstrepen", luidde het.

Premier Michel stelde tot zijn "positieve verbazing" vast dat de kwaliteit van het leven in ons land tijdens de vele contacten vaak als Belgische troef naar voren kwam. Andere troeven zijn de ligging van ons land, maar ook de vermindering van de loonlasten en de stabiliteit, zei de premier.

Belgische bieren

Tijdens het onderhoud met Japans premier Shinzo Abe engageerde die laatste zich ertoe om in het kader van de onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord met de Europese Unie, te zoeken naar een oplossing voor de Belgische bieren in Japan. Ze kampen er immers met een probleem van taxatie en erkenning als bier. Ook noteerden Peeters en Michel positieve geluiden over de mogelijkheid voor Japan om deel te nemen aan het Myrrhaproject in Mol. Met dat project is meer dan een miljard euro gemoeid. Volgens Peeters komt er een soort task force om een en ander uit te klaren.