Noord-Korea heeft minister van Defensie geëxecuteerd

Noord-Korea heeft zijn minister van Defensie, Hyon Yong-Chol, geëxecuteerd wegens deloyaliteit en een gebrek aan respect ten opzicht van de Noord-Koreaane leider Kim Jong-Un. Dat blijkt althans uit de verklaringen die Han Ki-Beom, de adjunct-directeur van de Zuid-Koreaanse inlichtingendienst NIS, voor een parlementaire commissie in Seoel heeft afgelegd.

Yonhap schrijft dat Hyon, die nog geen jaar minister van Defensie was, leider Kim Jong-Un meermaals van repliek had gediend. Ook zou hij ingedommeld zijn tijdens een militaire viering.
De executie zou op 30 april hebben plaatsgevonden. De minister zou om het leven zijn gebracht met een luchtafweerraket, een methode die volgens meerdere niet-bevestigde berichten wel vaker gebruikt wordt om afgeserveerde functionarissen terecht te stellen.


Honderden hooggeplaatste ambtenaren van het Noord-Koreaane regime zouden de executie hebben bijgewoond, zo blijkt nog uit de informatie van de NIS.
Noord-Korea kent een van de meest gesloten regimes ter wereld. Berichten over gebeurtenissen in het land kunnen daardoor vaak niet bevestigd worden door onafhankelijke instanties.