Onderhandeling na poging tot staatsgreep in Burundi

In het Oost-Afrikaanse land Burundi probeert een deel van het leger de macht over te nemen. Een prominente legerbevelhebber zegt dat president Pierre Nkurunziza en zijn regering "ontslagen" zijn, maar inmiddels zijn onderhandelingen gestart tussen coupplegers en loyalisten. In het Centraal-Afrikaanse land is het al een tijdje onrustig.
Demonstranten in een buitenwijk van hoofdstad Bujumbura.

Eerder op de dag had generaal Godefroid Niyombare op de radio gemeld at president Pierre Nkurunziza afgezet was omdat hij de grondwet overtreden zou hebben door een derde ambtstermijn op te eisen. Nkurunziza zelf is in Tanzania voor een top van de Oost-Afrikaanse Gemeenschap gewijd aan de politieke crisis in Burundi.

Generaal Niyombare heeft nu ook bevolen om de grenzen en de luchthaven van de hoofdstad Bujumbura te sluiten. Blijkbaar wil hij zo voorkomen dat president Nkurunziza terug zou vliegen vanuit Tanzania, waar hij een top van de Oost-Afrikaanse Gemeenschap over de crisis in zijn land bijwoont. Volgens Tanzania is de president nu onderweg naar Burundi.

Intussen houden rebellerende soldaten de staatsomroep omsingeld, maar ze hebben die nog niet kunnen innemen door verzet van andere troepen. Er zouden nu onderhandelingen aan de gang zijn tussen coupplegers en loyalisten "om bloedvergieten te voorkomen" en "een oplossing te vinden die de nationale belangen vrijwaart".

Het blijft dus gissen of de coup een succes is of niet. In Bujumbura zijn wel enkele honderden burgers op straat gekomen om hun steun aan de staatsgreep te tonen. Troepen die loyaal zijn aan president Nkurunziza zeggen dat "de coupplegers vervolgd zullen worden door het gerecht".

Couppoging na protest tegen 3e ambstermijn

De staatsgreep komt er nadat er al weken betoogd wordt tegen plannen van de president om zich verkiesbaar te stellen voor een derde ambtstermijn. Dat gaat echter tegen de grondwet in, maar de president wil die nu laten aanpassen.

Daarop braken gewelddadige straatprotesten van de oppositie uit en leek het ook te rommelen binnen de Burundese regering en administratie en nu dus blijkbaar ook in het leger. Bij die protesten zijn de voorbije weken 15 mensen gedood. 

De Oost-Afrikaanse regeringen die bijeen zijn in Tanzania, hebben de staatsgreep in Burundi intussen veroordeeld en scharen zich achter president Nkurunziza. 

Wie is couppleger generaal Niyombare?

De generaal die zich als voorman van de staatsgreep heeft voorgesteld, is Godefroid Niyombare. Hij was vroeger ambassadeur in Kenia, stafchef en tot begin dit jaar hoofd van de Burundese veiligheidsdiensten. In februari van dit jaar werd hij door de president ontslagen, officieel omdat de generaal gekant was tegen een nieuwe ambtstermijn voor president Nkurunziza.

Niyombare komt overigens uit dezelfde partij als president Pierre Nkurunziza en het is nog maar de vraag of hij een nieuw tijdperk in Burundi is zal luiden, of hij gewoon vindt dat hij na twee ambtstermijnen zelf eens de macht in handen wil nemen.

Hoe dan ook moet nog blijken of de staatsgreep een succes is.

Meest gelezen