Politieman wordt niet vervolgd voor dood zwarte tiener in Wisconsin

Een blanke politieman die in maart een zwarte jongeman van 19 jaar doodschoot in Madison in de Amerikaanse staat Wisconsin, heeft gehandeld uit wettige zelfverdediging. Hij zal niet worden vervolgd, zo maakten de gerechtelijke autoriteiten bekend. Nadat de tiener werd doodgeschoten, waren er dagenlang protestmanifestaties in Madison.
2015 Getty Images

Tony Robinson werd op 6 maart doodgeschoten door de politie. De afgelopen maanden kwamen al meerdere zwarten om bij politie-interventies, wat de raciale spanningen in de Verenigde Staten weer doet oplaaien. Robinson had geen wapen bij zich op het moment van de feiten.

Maar volgens procureur Ismael Ozanne handelde de agent Matt Kenny uit wettige zelfverdediging. De politie was opgeroepen omdat Robinson zich op straat gewelddadig en bijzonder agressief zou hebben gedragen, tegenover passanten, auto's en zelfs zijn eigen vrienden. Verschillende getuigen bevestigden de versie van de agent. Volgens één van de getuigen was de jongeman onder invloed van verschillende substanties, wat ook door een toxicologisch onderzoek is bevestigd. "De politieagent vreesde voor zijn eigen leven en voor de veiligheid van Robinson", aldus de procureur.

De agenten drongen het appartement van de jongeman binnen nadat ze lawaai en geschreeuw hadden gehoord. De politieman vuurde zeven kogels af toen hij vreesde te zullen worden aangevallen. Het slachtoffer werd meerdere keren geraakt en was nog bij bewustzijn toen de ambulance werd opgeroepen.

Meest gelezen