Stijgende hypotheekrente bezorgt banken stapels werk

Na de mediaberichten van afgelopen week zijn veel huiseigenaars naar de bank gesneld in een poging nog te profiteren van de lage rente. Via Immotheker.be worden, afhankelijk van de dag, 30 tot 50 procent meer afspraken gemaakt dan vorige week. Nochtans laten niet alle banken de rente deze week verder stijgen.
ImageGlobe

Midden vorige week lieten verschillende banken weten de hypotheekrente voor het eerst in lange tijd opnieuw te zullen optrekken. Vooral leningen met een langere looptijd gingen een stuk de hoogte in. Door het beleid van de Europese Centrale Bank stijgt de rente immers op Belgische staatsobligaties, wat zich doorzet in de rente voor woonkredieten.

30 tot 50 procent meer afspraken

De aankondiging kwam er na een lange periode van steeds dieper wegzakkende rentevoeten. Veel huiseigenaars gingen de voorbije maanden al naar de bank voor een herfinanciering, maar anderen keken de kat uit de boom. "De website wordt al het hele jaar erg druk bezocht, maar deze week worden nog eens 30 tot zelfs 50 procent meer afspraken gemaakt met banken", zegt John Romain van Immotheker.

Rentevoeten bij banken

Er zijn nochtans niet onmiddellijk indicaties dat de rentevoeten de komende weken verder zullen stijgen. BNP Paribas Fortis heeft op korte termijn geen plannen om de rente op te trekken. Axa doet dat vrijdag wel.

KBC berekent de rente, omwille van de grote volatiliteit, sinds een jaar op dagbasis. "Sinds half april is er bij de meest courante rentevoeten zo'n 0,40 procent bijgekomen", zegt woordvoerder Stef Leunens. "Maar maandag en dinsdag is de rente weer licht gedaald." KBC hanteert momenteel een tarief - zonder kortingen - van 2,86 procent op 20 jaar. Bij Belfius is dat 3,41 procent, tegenover 3,15 procent twee weken geleden.