Wankel staakt-het-vuren in Jemen

Saoedi-Arabië heeft in Jemen tot de laatste minuut luchtaanvallen uitgevoerd, maar gisteravond, om 22 uur Belgische tijd, is het dan toch gestopt met het bestoken van de rebellen. Het staakt-het-vuren moet de VN en andere hulporganisaties toelaten om de Jemenitische bevolking te voorzien van voedsel, water en brandstof, maar het lijkt wankel.

De bedoeling van het staakt-het-vuren is om noodhulp toe te laten voor de bevolking in het gebied. Enkele uren voor het opschorten van de gevechten, waren er wel nog hevige luchtaanvallen op de Houthi-rebellen in het noorden en het centrum van Jemen. Ooggetuigen maakten melding van aanvallen in de hoofdstad Sanaa, in Zabid bij de Rode Zee en in de stad Taiz in het centrum van het land. Daar zouden ook burgerslachtoffers gevallen zijn.

De vraag is ook hoe lang het staakt-het-vuren standhoudt. In de zuidelijke provincies Aden, Abyan en Lahij is het vrij rustig gebleven. Ook in de hoofdstad Sanaa bleef het vrij rustig. In de regio Ad Dhale en Marib hebben de rebellen van het bestand gebruikgemaakt om hun posities te versterken.

Humanitaire ramp

De Saoedische televisiezender Al-Arabiya toonde beelden van de eerste hulpkonvooien die naar het land zijn afgereisd. Een woordvoerder riep de rebellen op om hulp voor de bevolking door te laten.

Verschillende hulporganisaties en de Verenigde Naties waarschuwden al voor een humanitaire crisis in Jemen. Er is vooral nood aan voedsel en brandstof voor de bevolking.

Jemen is voor minstens 80 procent afhankelijk van voedselimport. Bijna 16 miljoen mensen zijn afhankelijk van voedselhulp. De brandstof is nodig voor pompen en generatoren die gebruikt worden in de watervoorziening en in de ziekenhuizen.

Hulporganisaties vrezen dat vijf dagen van wapenstilstand niet zullen volstaan om alle nood te lenigen, onder meer omdat veel wegen nog nauwelijks bruikbaar zijn.