Witte Huis dringt bij Congres aan op hervorming van NSA-spionageprogramma

Het Witte Huis heeft het Congres opgeroepen om een wetsontwerp aan te nemen waarin een einde wordt gemaakt aan de massale inzameling van gegevens door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA (National Security Agency). Het Huis van Afgevaardigden zal de tekst woensdag wellicht aannemen, maar in de Senaat dreigt onenigheid over het voorstel te ontstaan.

Het Amerikaanse hof van beroep had eerder deze maand geoordeeld dat het massaal vergaren van telefoon- en internetdata door de NSA illegaal is. Het Congres heeft nu tot 1 juni de tijd om met een nieuwe wet komen. Als die deadline niet gehaald worden, kunnen alle ingezamelde gegevens nietig worden verklaard.


Voor het Congres ligt nu een wetsvoorstel, de "USA Freedom Act", die een inperking van de spionageactiviteiten voorziet. Daarnaast wordt ook de geheime rechtbank hervormd die de aanvragen voor de toegang tot de gegevens goedkeurt.
Het Witte Huis heeft de Congresleden nu opgeroepen om zich achter dat voorstel te scharen. De ingediende tekst zorgt voor een betere bescherming van de privacy en van de burgerrechten "en houdt tegelijkertijd onze natie veilig", zo klinkt het. "Het voorliggende ontwerp bevat een billijk evenwicht tussen een belangrijke hervorming en het behoud van belangrijke instrumenten voor de nationale veiligheid."


Die oproep komt er niet toevallig nadat Mitch McConnell, de leider van de Republikeinse meerderheidsfractie in de Senaat, een ander wetsvoorstel had ingediend. Zijn tekst moet de massale inzameling van gegevens de komende vijf jaar wél nog mogelijk maken.


De activiteiten van de inlichtingendienst NSA waren onder vuur komen te liggen na de onthulling van klokkenluider Edward Snowden, die onder meer bekendmaakte dat de dienst wereldwijd onlinecommunicatie van om het even wie in de gaten houdt via het programma PRISM.
 

Meest gelezen