Zeven doden en tientallen gewonden bij treinongeval in Philadelphia

Bij een treinongeval vlak bij de Amerikaanse stad Philadelphia zijn zeker zeven doden gevallen en meer dan vijftig mensen gewond geraakt. VRT-correspondent Tom Van de Weghe zat toevallig op een trein in de andere richting en meldt chaos op het spoor.

De passagierstrein van Amtrak was onderweg van Washington naar New York, maar ontspoorde bij Philadelphia. Verschillende wagons kwamen naast de sporen terecht. Volgens burgemeester Michael Nutter, van Philadelphia, is de chaos compleet. Van de voorste wagons blijft er amper iets over. “Helaas kunnen we bevestigen dat er minstens 5 mensen overleden zijn. Dit is een voorlopige schatting. De 7 rijtuigen liggen ondersteboven of op hun zijkant.” Later vandaag werd gemeld dat er nog een twee andere slachtoffers overleden zijn.

In totaal waren er 243 mensen aan boord. Volgens de Amerikaanse nieuwszender CNN zijn er 200 politieagenten en 120 brandweermannen ter plaatse. Meerdere Amerikaanse tv-zenders tonen beelden van reddingswerkers die mensen uit de wagons halen. "Ik zag een heleboel passagiers naar buiten komen", vertelt een ooggetuige. "Ze waren er erg aan toe. Er waren veel ziekenwagens. Mensen probeerden elkaar te helpen. Ik hoop dat iedereen oké is.”

Gebrek aan investeringen

VRT-correspondent Tom Van de Weghe zat toevallig op een trein in de tegenovergestelde richting. "Vijf minuten na de ontsporing kreeg ik via Twitter al de melding binnen. Enkele ogenblikken later kwam onze trein tot stilstand, net voor Philadelphia waar het ongeluk gebeurd is. Het duurde een tijd voor we een officiële melding kregen."

"De treinbegeleider is ons komen melden dat er verschillende doden zijn, dat de kans groot is dat we de hele nacht vast zouden zitten op de trein omdat alle treinverkeer afgelast is. En we kregen ook de boodschap dat we ons zo snel mogelijk uit de voeten moesten maken nu het nog kon. In een mum van tijd raakten de hotels in de omgeving al volgeboekt. Gelukkig heb ik samen met enkele passagiers nog een auto kunnen vinden.”

Het is nog niet duidelijk wat de ramp veroorzaakt heeft. Van de Weghe wijst erop dat de spoorwegen in de VS er niet al te best aan toe zijn. “Voor een oorzaak is het nog te vroeg. Dit is de tweede ontsporing van een Amtrak-trein in 3 dagen tijd. Zondag was gebeurde het ook in New Orleans. Het is geen geheim dat de Amerikaanse spoorwegen zich in lamentabele toestand bevinden. Dat heeft alles te maken met een groot tekort aan investeringen. Het spoor is hier enorm verouderd.”