2.000 vluchtelingen gered uit de Middellandse Zee

Bij verschillende reddingsoperaties zijn vandaag ongeveer 2.000 vluchtelingen uit de Middellandse Zee gered. Het ging om operaties door schepen van verschillende nationaliteiten, die gecoördineerd werden door de Italiaanse kustwacht. Het Belgische commandoschip Godetia is vanuit Zeebrugge vertrokken om zich aan te sluiten bij de operatie.
Foto Kurt bvba, Foto Kurt
De Godetia (archieffoto) is vanuit Zeebrugge vertrokken naar de Middellandse Zee.

Van de 2.000 geredde vluchtelingen werd een kleine helft, zo'n 900, gered op een dertigtal zeemijl van de Libische kust. Andere reddingsoperaties vonden plaats nabij het Italiaanse eiland Lampedusa.

Gisteren waren al zowat 1.100 vluchtelingen uit de Middellandse Zee geplukt. Zij werden vandaag overgebracht naar Catania, op Sicilië. Het merendeel van de vluchtelingen was afkomstig uit Eritrea, Somalië en Nigeria.
 

Godetia vertrokken

Het kernkabinet heeft vanmiddag groen licht gegeven aan de Belgische marine om met het commandoschip Godetia te vertrekken naar de Middellandse Zee.

Het schip is meteen vanuit Zeebrugge vertrokken, het zal twee maanden lang bootvluchtelingen gaan redden.

De rekening is voor het grootste stuk voor Frontex, het Europees agentschap voor de bewaking van de buitengrenzen.

Los van die operatie, heeft Artsen Zonder Grenzen momenteel twee schepen ter plaatse, en die hebben gisteren zo'n 650 vluchtelingen uit zee gered.