"Bedankt voor de helikopter premier, u heeft een leven gered"

Na de tweede aardbeving in Nepal is een zwaargewonde vrouw gered dankzij de helikopter van de premier, waarmee ze naar het ziekenhuis in Kathmandu is gebracht. Het aantal doden na de tweede beving ligt op ongeveer 100, wat het totaal op 8.400 brengt.

Premier Sushil Koirala bracht een bezoek aan het dorp Charikot, ongeveer 70 kilometer ten oosten van Kathmandu in een van de zwaarst getroffen gebieden. Koirala kreeg in een legertent uitleg over hoe de reddingsoperatie verliep, terwijl amper enkele meters verder artsen met de hand zuurstof toedienden aan een oudere vrouw in een geïmproviseerd medisch kamp.

De vrouw was naar daar gebracht vanuit een ander dorp, maar haar situatie ging snel achteruit. De artsen vertelden het persbureau Reuters dat ze een uur lang hadden gepleit bij legerofficials om Koirala ervan te overtuigen zijn helikopter even af te staan om haar over te brengen naar het ziekenhuis in de hoofdstad.

"Ik zei hen 'als ik hiermee stop, dan zal deze vrouw het niet halen. Begrijpen jullie dat?'" Uiteindelijk kregen ze de piloot te spreken, die de premier inlichtte. Toen ging het snel. De vrouw kon naar Kathmandu, kreeg de nodige zorgen en werd urenlang geopereerd in het ziekenhuis, haar toestand is nog onduidelijk. In Charikot zelf bedankten de artsen intussen de premier. "Bedankt voor de helikopter. U heeft haar leven gered." Waarop de premier: "Het is onze plicht. We doen al het mogelijke."

Het aantal doden na de tweede zware aardbeving ligt intussen op ruim 100. Het totale aantal dodelijke slachtoffers, met de eerste beving erbij, is nu op zowat 8.400 gezet.