"Ik haat elke minuut van mijn deelname"

18 was Samantha Janus, toen ze in 1991 voor Groot-Brittannië deelnam aan het Eurovisiesongfestival in Rome. Vooral bekend als lingeriemodel, mocht Janus licht gekleed ("Hun beste ondergoed", aldus presentator André Vermeulen) met veel blingbling "Message to your heart" -een vrolijk deuntje dat de honger in de wereld wilde aanklagen- de Europese huiskamers binnen zingen. Het werd een van de typevoorbeelden van Songfestivalliedjes "zoals het niet moet". Janus werd afgestraft met een 10e plaats, wat in 1991 nog een schande voor de Britse muziek was. Daarna gooide de zangeres het, met succes, over een heel andere boeg.

Janus wilde zo snel mogelijk dit debacle achter zich laten en stortte zich op het acteren. Het leverde haar hoofdrollen op in internationaal bejubelde series "Game on" en "Liverpool 1". Bovendien schitterde ze vanaf 2007 in het in Groot-Brittannië immens populaire "Eastenders". Onlangs wist ze zelfs nog een rol te versieren, naast Colin Firth, in "Kingsman: the secret service". Intussen noemde ze zich wel, na haar huwelijk met Mark Womack, Samantha Womack.

De Samantha Janus die deelnam aan het Songfestival, daar wilde/wil ze liever niet meer aan herinnerd worden. Zo vertelde ze in juli 2011 in The Guardian: "Ik probeer die deelname uit mijn geheugen te bannen. Het lijkt al 103 jaar geleden. Ik werd gevraagd toen, maar ik had nooit gedacht in de Britse finale te raken. Ik was nog erg jong en het werd een krankzinnige ervaring. Niet iets wat ik ooit nog wil overdoen."

In juli 2012 voegde ze op nieuwswebsite Woking News & Mail toe: "Ik haat elke minuut dat ik deelgenomen heb. Dat is niet iets wat ik in mijn cv opneem. Voor mij maakt het zelfs geen deel uit van mijn carrière. Ik denk dat niemand daar plezier aan beleeft. Rondhangen op plaatsen waar er veel mensen en veel media aanwezig zijn. Het is een nachtmerrie. Je wordt voortdurend op de rooster gelegd. Het is niet meer en niet minder dan een circus. Ik wil er nooit meer aan deelnemen."

De Britten, die rechtstreeks geplaatst zijn voor de finale volgende week zaterdag, worden dit jaar vertegenwoordigd door het duo Electric Velvet. Hun "Still in love with you" smaakt vooral naar vroeger, maar of dat voldoende is om nog eens te scoren op het Songfestival, is bang afwachten.