"Nieuwe groep kunstkopers wil duizelingwekkende bedragen betalen"

Het Amerikaanse veilinghuis Christie's verbreekt alle records. Op drie dagen tijd is er een omzet opgetekend van net geen 1,4 miljard dollar (1,2 miljard euro).

De lenteveilingen van hedendaagse kunst zijn volop aan de gang bij de veilinghuizen Sotheby's en Christie's in New York. En vooral bij die laatste gaat het erg goed, zo blijkt.

Maandag werden daar namelijk al enkele records opgetekend. Zo ging het schilderij "Les femmes d'Alger" van Picasso er onder de hamer voor 160,8 miljoen euro. Daarmee is het momenteel het duurste schilderij dat ooit geveild is. "L'Homme au doigt" van Alberto Giacometti verbrak met 126,7 miljoen euro dan weer het record voor het duurste beeldwerk. Totale omzet van die dag: 705,9 miljoen dollar.

Gisterenavond volgde er een nieuwe veiling, waarbij de teller na twee uur op 658,5 miljoen dollar stond. "No. 10" van Rothko ging er de deur uit voor 82,9 miljoen, 45 miljoen meer dan wat oorspronkelijk werd geschat.

"De afgelopen jaren is er opgebouwd naar dit moment", zegt kunstexpert Abigail Asher aan New York Times. "Er is een nieuw type kopers op de markt gekomen dat bereid is om duizelingwekkende bedragen te betalen. Dit gaat om een spektakel van excessen op het hoogste niveau."