"We mogen niet gaan naar een 'arme sociale zekerheid'"

Volgens Marc Justaert, de voorzitter van het christelijk ziekenfonds, mag de hervorming van de ziekenhuizen niet gebeuren op de kap van de patiënten. Justaert zei dat in Tielt tijdens een viering voor Rerum Novarum, het feest van de christelijke arbeidersbeweging. Zuinigheid is nodig, maar de patiënt mag daar niet de dupe van worden, is de boodschap.

Als de overheid de ziekenhuizen anders gaat financieren, moet een ziekenhuisverblijf voor de patiënt goedkoper worden. Patiënten in een éénpersoonskamer moeten met minder ereloonsupplementen worden opgezadeld, pleit Justaert.

Het remgeld mag niet omhoog. "Het verhogen van het remgeld is voor ons uitgesloten. Dat kan niet", waarschuwde Justaert. "Anders dreigt een systeem waarin gezegd wordt 'oké, we gaan nog wel de invaliden, de werklozen en de mensen met een laag pensioentje beschermen, en wat de rest betreft: die moeten maar wat meer betalen.' Je gaat dan naar een sociale zekerheid die beperkt is tot de armen. Dat is een arme sociale zekerheid, want dan verdwijnt het draagvlak bij de totale bevolking."

"Waarom zouden ziekenfondsen niet meer mogen terugbetalen?"

Een enquête heeft aangetoond dat zowat 10 procent van de Belgen gezondheidszorg uitstelt omwille van financiële redenen. Vooral tandzorg en consultaties bij een specialist worden uitgesteld wegens te duur. De komende jaren is er weinig marge over om de terugbetaling te verbeteren of nieuwe prestaties of materialen op te nemen in de terugbetaling. "De uitdaging voor de komende jaren zal dus zijn om binnen het budget te blijven en toch de kwaliteit en de betaalbaarheid te handhaven", aldus Justaert.

Intussen vragen enkele regeringspartijen zich af of de overheid niet beter de ziektekosten zou terugbetalen in plaats van de ziekenfondsen nu. Een onterechte vraag, vindt Justaert: "Wij doen dat correct en ik daag gelijk welke overheid uit om dat even goedkoop te doen én met een zorg voor de mens, want achter elk dossier zit per slot rekening een mens."