Arsenal trakteert nokvolle AB op zinderend verjaardagscadeau

Na 15 jaar zit er nog geen sleet op de succesformule van Arsenal. Beats, wereldse invloeden en teksten ingezongen door gastartiesten: het concept staat ook live als een huis. Arsenal viert deze maand 6 keer zijn 15e verjaardag in de Ancienne Belgique. Ingrediënten van het feest: een resem hits, twee gastartiesten en een extra cadeautje voor het publiek.
Matthias Engels

Een eenmalig optreden voor hun 15e verjaardag groeide voor Arsenal snel uit tot een minitournee. Producer/man achter de knoppen Hendrik Willemyns en producer/zanger John Roan verkochten in geen tijd zes keer de Ancienne Belgique uit.

Het podium is voor de gelegenheid omgetoverd tot een bos. Twintig bomen vormen het hart van de show. Dat het bovendien om échte planten gaat en geen plastic exemplaren, daar is de band erg fier op. Voor het feestgedruis losbarst, mag ik de echtheid van het decor zelf gaan controleren op het podium.

Dansen op de hits

Arsenal is een Belgische groep met een stevige livereputatie, en die maakt de band van begin tot einde waar. De set start klein, met gitaargetokkel. Het rode gordijn schuift open en een donker bos onthult zich.

Frontman John Roan en vaste zangeres Leonie Gysel beginnen er met veel zin aan. Ze wisselen grijnzende blikken uit, en de samenzang zit meteen goed. Het publiek deint na opener "Angola" al rustig op en neer. Er weerklinkt een gul applaus wanneer Roan checkt "of iedereen er zin in heeft".

Hoog tijd voor de eerste hits, "Switch" en doorbraaknummer "Mr. Doorman", het lied dat volgens Roan "niet kon ontbreken op onze verjaardag". Na het voorzichtige heen-en-weer-gewieg ontstaan nu uitbundige danspassen, en wordt er voor het eerst meegezongen. Zangeres Leonie steekt nog een tandje bij. Producer Hendrik Willemyns, die meestal in de achtergrond op zijn keyboard tokkelt en aan de knopjes draait, danst en klapt zich bijna suf.

Matthias Engels

Te gast: een oude rot en jong talent

Na een rustiger nummer, waarbij Gysel het gezelschap krijgt van een tweede zangeres en ze enkele danspassen zet samen met Roan, is het tijd voor de eerste gast. Arsenal laat de zanglijnen op zijn platen traditioneel over aan een batterij gastzangers. Tijdens optredens staan Gysel en Roan als zangduo op de voorgrond, al nodigt de groep traditiegetrouw ook enkele gasten uit.

De keuze viel deze keer op een oude rot en een nieuwkomer. De Amerikaan Shawn Smith (rechts op foto) treedt aan met lang haar, een vrolijke hoed en diepe stem. Hij is een plezier voor het oog en het oor. Zangeres Leonie dartelt tijdens het meer elektronische "Pacific" rond in zijn spoor.

Later in de set is het de beurt aan de Deense elektrozangeres Lydmor, die ook het voorprogramma verzorgde. Ze brengt het nummer "Temul (Lie low)", de single die ze inzong op de plaat "Furu". Een duistere performance, in schril contrast met het helwitte licht op het podium en haar lichte stem.

Applaus voor "de prinses"

Na het eerste gastoptreden schieten zowel de decibels als de temperatuur de hoogte in met "Saudade" (zie video). Het nummer baadt in warm licht, als bij een zonsopgang. Na een langgerekte gitaarintro schreeuwt het publiek zich schor. Het zangduo weet met zijn enthousiasme amper blijf en drukt elkaar zelfs even letterlijk aan de borst.

Het tempo zit erin en houdt met "Estupendo" en "High Venus" ook aan. Het getrommel is opzwepend, de teksten worden vlot meegezongen. Roan raast als een raket over het podium, Gysel zweept het balkon op. "Al 15 jaar is ze onze principessa", zegt Roan. Gysels wilde krullenbol deint na dat compliment nog heviger op een neer.

Matthias Engels

Publiekslieveling als afsluiter

Na "Temul" gaat de set stilaan richting einde. Het optreden lijkt erop te zitten met "Lotuk", voor de gelegenheid meegezongen door Shawn Smith. "U bent een fijn en trouw publiek", meldt Roan. Maar iedereen weet dat de avond nog niet ten einde is.

Arsenal heeft twee publiekslievelingen immers opgespaard tot het einde. Het publiek moet geduld uitoefenen voor het dak er écht af kan, op "Woe is me" en radiohit "Melvin". De Ancienne Belgique danst zich naar een zinderende finale. "Melvin" wordt met behulp van het publiek als derde zangstem lang uitgesponnen. Er hangt een festivalsfeertje in de zaal.

Als kers op de taart krijgt elke bezoeker een kaartje met een unieke code mee, om het concert gratis te downloaden. "Als verjaardagscadeau kon dit tellen, daarom geven wij jullie er ook eentje", besluit Roan met brede grijns. Happy birthday, Arsenal.