File E313 loopt uit de hand, medisch interventieplan van kracht

Op de E313 vanuit Hasselt en de E34 vanuit Turnhout hebben er de hele dag ellenlange files gestaan door de werken op de E313 tussen Ranst en Antwerpen. Zelfs het medisch interventieplan werd in gang gezet. Twee van de drie rijstroken op de erg drukke verkeersas zijn tot maandagochtend afgesloten. De hinder zal dus nog heel het verlengde weekend aanslepen.

Vanmiddag werden zelfs wachttijden opgetekend van 3 uur, zegt Hajo Beeckman van het verkeerscentrum. In die file stonden blijkbaar heel wat buitenlanders, onder meer Duitsers en Nederlanders, die op weg waren naar de kust.

Het medisch interventieplan werd in de loop van de namiddag opgestart, voor een deel preventief, na verschillende berichten over mensen die onwel waren geraakt en ontzet moesten worden. Het Rode Kruis en de Civiele Bescherming kwamen water uitdelen op twee hulpposten. Op het knooppunt waar E313 en E34 samenkomen, waren rond 17 uur al een 1.000 tal zakjes uitgedeeld.

Pechstrookrijders riskeren 110 euro boete

Er waren twee ambulances stand-by, maar de routes op de pechstrook werden bemoeilijkt door automobilisten die op de pechstrook begonnen te rijden om files te vermijden. Zij gingen op de bon, want het is niet alleen tegen de verkeersregels, het is ook erg gevaarlijk.

De politie houdt een extra oogje in het zeil. De boete bedraagt in principe 55 euro, maar kan ook verdubbeld worden als iemand in gevaar is gebracht of als de hulpdiensten gehinderd werden.

"Vermijd de hele regio"

De werkzaamheden zijn gisteravond gestart om 21 uur. Het Verkeerscentrum raadt wie naar de Antwerpse regio wil niet alleen aan om de E34 en E313 te vermijden, maar om de wagen hoe dan ook aan de kant te laten en voor bijvoorbeeld de trein te kiezen. Ook op de lokale wegen is het immers erg druk.

De werken duren nog voort tot maandagochtend 6 uur, maar mogelijk zouden ze sneller kunnen zijn afgerond, aldus Beeckman. Een precies tijdstip kan hij daar echter niet op plakken.