Heilig Bloedprocessie afgelast uit vrees voor regen

De Heilig Bloedprocessie in Brugge is afgelast omdat er gevreesd wordt voor zware regenval. Dat heeft de politie van Brugge bevestigd. Het is zeer uitzonderlijk dat de optocht volledig wordt geschrapt.

"Er is gekeken naar de buienradar, en die vertelt dat het rond 16 uur fel zou beginnen regenen. Het is een drastische en pijnlijke beslissing die gemaakt is door de organisatie. Die is in overleg met de stad en de politiediensten genomen", zegt burgemeester Renaat Landuyt (SP.A). Ook een ingekorte versie was niet aan de orde.

Rond 14.30 uur, wanneer de processie normaal gezien van start zou gaan, stond het volk rijendik te wachten op het startschot. Het duurde even vooraleer iedereen ingelicht werd over de beslissing. "De mensen zaten klaar en reageerden vol ongeloof", zegt VRT-journalist Lucas Vanclooster in Brugge.

"Een volledige afgelasting is zeer uitzonderlijk", meldt Vanclooster. "Ik heb het eens nagevraagd bij enkele oudgedienden en zij zeggen dat het 50 jaar geleden is dat de stoet helemaal niet uitgerukt is. Door slecht weer zijn er wel enkele ingekorte versies geweest (de laatste keer in 1997, red.), maar een volledige afgelasting is zeer uniek."

De organisatie wil geen enkel risico nemen, luidt het. "Dit is Unesco-Werelderfgoed. De kostuums en de decors zijn allemaal authentiek. Als dat beschadigd raakt, dan is het verloren. Het is ook een processie met veel dieren. Je weet niet hoe die gaan reageren als er een onweer losbarst", besluit Vanclooster.

Betalende toeschouwers zullen hun geld niet terugkrijgen. "Dat is vooraf al afgesproken. De tickets zijn ook via verschillende kanalen verkocht, zodat het moeilijk is om iedereen terug te betalen", zegt Anne De Meerleer van Toerisme Brugge.

De Heilig Bloedprocessie trekt elk jaar duizenden bezoekers. De traditionele optocht op Hemelvaartsdag bestaat al 700 jaar en is Unesco-Werelderfgoed. Tientallen groepen met praalwagens spelen taferelen uit de bijbel en de geschiedenis van Brugge na. Het hoogtepunt is het heilig bloed van Christus, dat kruisvaarder Diederik van den Elzas meebracht uit Jeruzalem.

Meest gelezen