Huis van Afgevaardigden keurt hervorming NSA-spionageprogramma goed

De hervorming van het spionageprogramma van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA is woensdag zonder problemen goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden. Dat gebeurde met 338 stemmen voor en 88 tegen. In de Senaat worden meer problemen verwacht.

De hervorming komt er na het schandaal dat twee jaar geleden uitbrak door klokkenluider Edward Snowden. Het Amerikaanse hof van beroep had eerder deze maand geoordeeld dat het massaal vergaren van telefoon- en internetdata door de NSA illegaal is. Het Congres heeft tot 1 juni de tijd om met een nieuwe wet komen. Als die deadline niet gehaald worden, kunnen alle ingezamelde gegevens nietig worden verklaard.

De "USA Freedom Act", het wetsvoorstel dat  in de Kamer is goedgekeurd, houdt een inperking in van de spionageactiviteiten. Daarnaast wordt ook de geheime rechtbank hervormd die de aanvragen voor de toegang tot de gegevens goedkeurt. De maatregelen werden destijds via de omstreden "Patriot Act" na de aanslagen van 11 september 2001 ingevoerd.

De stemming in de Senaat eind deze maand belooft spannender te worden, want daar is er meer verdeeldheid tussen voor- en tegenstanders van de Patriot Act. Sommige Republikeinen waarschuwen om niet terug te keren naar een mentaliteit van voor 11 september. Maar ook bij de Democraten zijn er senatoren die vrezen dat de inlichtingendienst te veel aan banden wordt gelegd.

Meest gelezen