Ontspoorde trein reed dubbel zo snel als toegelaten

Uit onderzoek blijkt dat de Amtrak-trein die ontspoorde buiten Philadelphia, 170 kilometer per uur reed. Dat is meer dan het dubbele van de toegelaten 80 kilometer per uur op die plaats. De machinist zou kort voor het inrijden van de bocht ook aan de noodrem getrokken hebben.

Op de plaats van het ongeval bestaat er geen automatisch remsysteem, geeft Robert Sumwalt als lid van de National Transportation Safety Board (NTSB) toe, die het onderzoek naar treinongevallen voert. Met zo'n systeem zou de trein automatisch afremmen.

"We vragen dit al vele jaren, " zei hij op een persconferentie. "Het Congres heeft al het licht op groen gezet". Volgens hem zou met een dergelijk remsysteem het treinongeluk niet zijn gebeurd.

Zeven mensen kwamen om het leven en meer dan 200 raakten gewond toen de trein ontspoorde. De zwarte doos van de trein moet nog worden onderzocht. Ook de bestuurder, die gewond raakte, moet nog worden ondervraagd.

De Amtrak-trein reed op de populaire lijn tussen Washington en New York. Aan boord zaten 243 mensen.