Ook Maleisië stuurt wanhopige bootvluchtelingen weer zee op

Maleisië heeft twee boten met ruim 800 vluchtelingen weer de zee in gestuurd. "We kunnen de vluchtelingenstroom niet meer de baas", klinkt het. De vele vluchtelingen, van de Rohingya-minderheid in Myanmar, worden intussen stilaan radeloos. Ook in Indonesië en Thailand zijn ze niet welkom.
(archieffoto)

Dit keer werden ongeveer 800 bootvluchtelingen teruggestuurd. Eerder had ook Indonesië al een boot met honderden vluchtelingen uit de eigen territoriale wateren gesleept en opnieuw in volle zee gebracht.

Vandaag brengt de BBC het verhaal van een vissersboot met 350 vluchtelingen die door Thailand is geweigerd. Ze zouden al een week ronddobberen op de Andamanse Zee zonder eten of drinken. Sommigen zouden hun eigen urine drinken om te overleven. De motor van de boot is stuk en de 'bemanning' zou de mensen in de steek hebben gelaten. Er zouden 10 lichamen overboord zijn gegooid.

"We sturen alle boten terug"

Maleisië heeft overigens laten weten dat het voortaan alle boten met vluchtelingen uit Myanmar of Bangladesh gaat terugsturen. Enkel bij een dreigende schipbreuk zal van die regel worden afgeweken, meldt de kustwacht. "Ons beleid is altijd geweest om hen uit de Maleisische wateren te escorteren nadat we hen de nodige voorzieningen hebben gegeven", zei admiraal Tan Kok Kwee van de Maleisische zeemacht daarover.

De vluchtelingen zijn Rohingya, een moslimminderheid uit voornamelijk Myanmar. Volgens de VN zijn de voorbije 3 jaar al zeker 120.000 Rohingya gevlucht om aan hun onderdrukking te ontkomen.