Sharp schrapt 3.500 banen

Het geplaagde Japanse elektronicaconcern Sharp schrapt 3.500 banen, wat neerkomt op 10 procent van het personeelsbestand. Dat maakte Sharp donderdag bekend. De reorganisatieplannen zijn onderdeel van een akkoord met banken over een kapitaalinjectie, die het bedrijf overeind moet houden.

Sharp kampt al langer met financiële problemen. In het afgelopen boekjaar, dat liep tot april, zag het bedrijf zijn verlies oplopen tot omgerekend 1,7 miljard euro. Dat was veel meer dan analisten hadden verwacht.

Sharp heeft onder meer grote moeite met het bijhouden van de concurrentie, met name op het gebied van beeldschermen. Met de ingrepen wil het bedrijf in 2016 weer zwarte cijfers schrijven.

De Japanse banken Mizuho en Mitsubishi UFJ zullen beide voor 100 miljard yen (737 miljoen euro) aan aandelen Sharp kopen. Ook Japan Industrial Solutions investeert 25 miljard yen. Met die investeringen kan Sharp schulden terugbetalen.