Situatie in Burundi is iets rustiger, maar onduidelijkheid blijft

In Bujumbura, de hoofdstad van Burundi, is het momenteel onduidelijk wie de macht in handen heeft. De hele nacht en ochtend zijn er hevige gevechten geweest tussen rebellerende soldaten en troepen die trouw zijn aan de president, en ook vanmiddag waren er zware clashes in de buurt van de staatsradio. Intussen is het opnieuw rustiger, maar de situatie blijft onduidelijk.

"We hebben veel geweerschoten gehoord, maar ook zware wapens die gebruikt werden. Dat was in de buurt van RTNB, de publieke omroep", zegt Thijs Van Laer van 11.11.11 in Bujumbura.

Hij bevestigt dat de omroep tijdelijk uit de ether is geweest. Daarna werd er opnieuw uitgezonden, en werd een mededeling uitgestuurd dat de omroep niet in handen was gevallen van rebellen. Hij zou dus nog steeds in handen zijn van troepen die trouw blijven aan president Pierre Nkurunziza.

Het laatste nieuws is dat zij de luchthaven heroverd hebben op de rebellerende soldaten. Ook het presidentieel paleis staat naar verluidt onder controle van regeringsgezinde militairen, de zogenoemde loyalisten.

"Orders gekregen om binnen te blijven"

De hele nacht waren er explosies en schoten te horen, ook aan het presidentieel paleis en de luchthaven. Dat kon ook Jolien Dekyvere vaststellen. Zij werkt als stagiaire voor een hulporganisatie in Bujumbura.

"We hebben orders gekregen om binnen te blijven. We hebben zelf ook bijna niet geslapen. Er zijn veel geweerschoten te horen. Deze ochtend was het echt hevig", vertelt ze aan VRT Nieuws. Intussen het opnieuw relatief rustig, al zijn er occasioneel nog geweerschoten te horen.

De situatie blijft voorlopig heel onduidelijk. Het kamp van de generaal die de staatsgreep heeft gepleegd, zei eerder dat het de stad bijna volledig in handen heeft. In het kamp van president Nkurunziza werd dat met klem tegengesproken.

Propagandaoorlog

Thijs Van Laer, die voor 11.11.11 werkt in Burundi, zegt dat beide kampen een propagandastrijd voeren. "Er is een communicatiestrijd aan de gang tussen de verschillende fracties, die via verschillende radio’s boodschappen uitzenden om te laten blijken dat zij de controle hebben, maar die boodschappen spreken elkaar sterk tegen."

"In die propagandaoorlog beginnen een aantal radiozenders de gevolgen te dragen. Gisteren is het gebouw van REMA FM, een overheidsgetrouwe zender, door manifestanten in brand gestoken. Vandaag zijn een aantal private radio’s aangevallen door getrouwen van Nkurunziza. Heel wat radio’s zenden niet meer uit. Dat is een probleem, want radio is de belangrijkste bron van informatie in Burundi."

Van Laer meldt dat de sfeer in Bujumbara erg gespannen is. "De meeste mensen zijn bang en blijven binnen. Ik denk dat iedereen op dit moment de adem inhoudt."

Hoe groot is de steun voor Niyombare?

De staatsgreep werd gisteren aangekondigd op de radio door generaal Godefroid Niyombare. Hoeveel steun hij krijgt van de bevolking en het leger, is nu de grote vraag.

"Het is duidelijk dat de bevolking in Bujumbura in vreugde is uitgebarsten. Maar hoe groot is de steun in het binnenland, ook vanwege de regionale commandanten daar?", zegt Stef Vandeginste, Burundi-kenner van de Universiteit Antwerpen. In het binnenland heeft Nkurunziza namelijk meer aanhangers. "Bovendien is het onduidelijk hoe de steun van de oppositie vorm zal krijgen."

Nkurunziza terug in Burundi?

Intussen zou president Pierre Nkurunziza teruggekeerd zijn naar Burundi. Dat heeft hij zelf via Twitter gemeld.

Nkurunziza was in Dar es Salaam, in Tanzania. Hij was daar ondergebracht "op een veilige locatie". De president was naar Tanzania afgereisd om er deel te nemen aan een regionale top over de crisis in Burundi.

Op Twitter had hij eerder opgeroepen tot kalmte. "Ik vraag aan alle Burundezen om de kalmte te bewaren ten opzichte van deze misleiding. De situatie is onder controle en de grondwettelijke orde is gehandhaafd."