Staatsgreep in Burundi "mislukt", coupplegers "opgepakt"

De nummer twee van de coupplegers in Burundi, generaal Cyrille Ndayirukiye, heeft erkend dat de staatsgreep in het Centraal-Afrikaanse land mislukt is. Ndayirukiye is samen met twee andere generaals opgepakt voor hun aandeel in de couppoging. De leider van de coup, majoor-generaal Godefroid Niyombare, zou daar niet bij zijn. "Hij is op de vlucht, het is niet duidelijk waar hij zich bevindt", zegt een woordvoerder van het kabinet van president Pierre Nkurunziza. Die laatste is intussen terug in het land.

In de loop van woensdag lanceerden enkele hoge militairen een poging tot staatsgreep in Burundi, met als doel het afzetten van de gecontesteerde president Pierre Nkurunziza. De situatie in de hoofdstad Bujumbura was bijzonder gespannen, met hevige gevechten tussen rebellerende soldaten en troepen die trouw zijn aan het regime. Ook gisteren werd nog strijd geleverd, maar duidelijkheid over wie de macht nu eigenlijk in handen had, was er niet.

De nummer twee achter de coup, generaal Cyrille Ndayirukiye, heeft afgelopen nacht aan het Franse persagentschap AFP toegegeven dat de poging tot staatsgreep niet gelukt is. "Persoonlijk erken ik het. Onze actie is mislukt. We werden geconfronteerd met een grote militaire vastberadenheid om het huidige systeem aan de macht te houden."

De generaal wees er wel op dat de coupplegers hebben aangetoond dat het leger niet professioneel is. Volgens Ndayirukiye kan president Pierre Nkurunziza vooral rekenen op steun van legerbaas generaal Prime Niyongabo. "Maar die heeft banden met een zeer gevaarlijke groep van getrouwen van de president, die corrupt zijn en Burundi aan het kapotmaken zijn."

Coupplegers opgepakt, leider "nog voortvluchtig"

De grote leider van de coup is majoor-generaal Godefroid Niyombare. Hij sprak vanmorgen met AFP en bevestigde wat Ndayirukiye eerder gezegd had. "We hebben beslist om ons over te geven. Ik hoop dat ze ons niet zullen doden", luidde het.

Drie generaals zijn intussen opgepakt voor hun aandeel in de poging tot staatsgreep, onder wie Ndayirukiye. Niyombare zou daar echter niet bij zijn. "Hij is nog op de vlucht, wij weten niet waar hij zich nu bevindt", zegt een woordvoerder van het kabinet van president Nkurunziza aan het persagentschap Reuters.

"President is in een goede bui"

President Pierre Nkurunziza (kleine foto) heeft gisteravond in een tweet gemeld dat hij weer in Burundi was. Op het moment van de coup was hij in Tanzania om er deel te nemen aan een regionale top over de crisis in zijn land. "Ik bedank het leger en de politie voor hun patriottisme. Boven al bedank ik de Burundese bevolking voor haar geduld", klonk het.

"De president is in een goede bui, hij ziet geen enkel probleem. Hij is verkozen door het volk, hij stelt zich opnieuw kandidaat voor een volgende ambtstermijn," luidde het bij monde van presidentieel woordvoerder Gervais Abayeho.

In Burundi is het al enkele weken bijzonder onrustig na de aankondiging van president Nkurunziza dat hij zich opnieuw kandidaat stelt bij de presidentsverkiezingen. Hij wil een derde ambtstermijn, maar dat is volgens tegenstanders tegen de grondwet. Dat leidde tot massale straatprotesten en geweld waarbij tientallen slachtoffers gevallen zijn. Heel wat Burundezen zijn het land ook ontvlucht.

Nkurunziza zegt dat hij zich wél kandidaat mag stellen omdat hij in 2005 aangesteld werd als president door het parlement, en niet verkozen. Het Grondwettelijk Hof in Burundi volgde die redenering vorige maand.