Twee doden bij studentenprotest in Chili

Tienduizenden studenten en leraars zijn in verschillende steden in Chili op straat gekomen, om een hervorming van het onderwijssysteem te eisen. In hoofdstad Santiago de Chile namen volgens de politie 50.000 mensen aan de mars deel, de organisatoren spraken over 150.000 deelnemers.

Hier en daar kwam het tot opstootjes met de politie: in de hoofdstad werd het waterkanon ingezet toen vanuit de massa molotovcocktails werden gegooid. Gebouwen en verkeerslichten raakten beschadigd, er vielen ook gewonden.

In de havenstad Valparaíso werden twee studenten doodgeschoten. De mannen, 18 en 25 jaar oud, waren in de staart van de protestmars graffiti aan het spuiten toen ze door de huiseigenaar werden neergeknald. Minister van Binnenlandse Zaken Jorge Burgos veroordeelde de daad, maar beklemtoonde dat de politie niets met de doden te maken heeft.

De studentenprotesten in Chili slepen al jaren aan. De demonstranten eisen een hoger loon voor onderwijzers en goedkoper hoger onderwijs. Sinds het dictatorschap van Augusto Pinochet zijn de staatsuniversiteiten betalend geworden. Een jaar studeren kost intussen al duizenden dollars, terwijl het gemiddeld maandinkomen in het land amper 450 dollar bedraagt.