Veiligheidsraad veroordeelt staatsgreep in Burundi

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft de staatsgreep in Burundi veroordeeld. De raad roept op tot kalmte en vraagt geloofwaardige verkiezingen. De raad kwam op vraag van Frankrijk bijeen over de toestand in Burundi.
De politie patrouilleert in Bujumbura, waar een gespannen rust heerst.

In het Centraal-Afrikaanse land werd een poging tot staatsgreep gepleegd door generaal Godefroid Niyombare, maar het is niet duidelijk in welke mate hij de controle over het land heeft. De generaal zegt veel steun te krijgen, maar dat wordt door president Pierre Nkurunziza ontkend. Nkurunziza was gevlucht naar Tanzania maar hij heeft nu via Twitter laten weten dat hij opnieuw in Burundi is.

De ambassadeurs van de vijftien leden van de Veiligheidsraad hebben een videoconferentie gehouden met de VN-gezant voor Burundi, Said Djinnit, die zich momenteel in Dar es Salaam bevindt.

In de Burundese hoofdstad Bujumbura heerst momenteel een gespannen rust.

 

Terughoudenheid

Zowel de VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon, de Amerikaanse president Barack Obama, de Europese Unie als de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders roepen de Burundese partijen op tot terughoudendheid. Ze vragen dat het geweld zou stoppen.

De VS hebben de staatsgreep ook veroordeeld en gezegd dat ze Nkurunziza nog steeds als de legitieme president beschouwen. 

De EU en Reynders herinneren ook aan de vredesakkoorden van Arusha, waarin staat dat een presidentskandidaat maximaal twee termijnen mag uitdoen.

President Nkurunziza wil op 26 juni meedingen voor een derde ambtstermijn, maar dat leidde de voorbije weken tot heel wat protest bij de bevolking in Burundi. Hierbij kwamen zeker twintig mensen om het leven.

Ons land denkt voorlopig nog niet aan een evacuatie van de Belgen uit Burundi maar minister Reynders roept ze wel op tot voorzichtigheid.