81 procent van het zwemwater in Vlaanderen is "uitstekend"

De kwaliteit van het zwemwater aan de kust en in Vlaamse zwemvijvers scoort in 81 procent van de gevallen "uitstekend" en voor de rest "goed". Dat is het beste resultaat sinds de nieuwe beoordelingswijze uit 2011, schrijft de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) in een recent rapport.
Het Zilvermeer in Mol

In Vlaanderen zijn er 86 officiële zwemwateren: 42 aan de kust en 44 in het binnenland. "Geen enkel Vlaams zwemwater scoort gewoon "aanvaardbaar" of "slecht", wat een sterke vooruitgang is sinds de eerste beoordeling in 2011", zegt woordvoerster Katrien Smet (VMM).

De zwemwaterkwaliteit in 2014 was de beste sinds 2011, vanaf dat moment wordt volgens de huidige beoordelingswijze gewerkt. "Vooral bij de kustwateren was er in 2014 een sterke toename van het aantal uitstekende badzones. Dit komt vooral door het verder investeren in afkoppelingsprojecten van regenwater en ook doordat er in 2014 minder vaak hevige neerslag was voorafgaand aan de monsternames." Van de 42 badzones aan de kust behoren er 29 tot de klasse "uitstekend" (69 procent) en dertien tot de klasse "goed" (31 procent). Voor het eerst zijn er daar geen zwemwateren meer in de klasse "aanvaardbaar".

Van de 44 zwemvijvers in het binnenland behoren er 41 tot de klasse "uitstekend" en drie tot de klasse "goed". Ondanks het beste resultaat sinds 2011, was er vorig jaar wel een (kortstondig) zwemverbod op het Zilverstrand in Mol, het Hof Van Eden in Westerlo en Ter Heide in Rotselaar. Dat had te maken met de aanwezigheid van (giftige) cyanobacteriën.

Wie voor het duiken nog even naar de recente stand van de waterkwaliteit wil surfen, kan terecht op www.kwaliteitzwemwater.be.

Meest gelezen