Acht op de tien prostituees worden uitgebuit

In ons land werken ongeveer 26.000 prostituees, maar liefst acht op de tien van hen worden uitgebuit. Dat zegt de Cel Mensenhandel van de federale politie in de kranten van Mediahuis. "Seksuele uitbuiting piekt. En mensenhandelaars en pooiers gaan veel subtieler te werk", zegt speurder Wim Bontinck.

Brussel, Antwerpen, Luik en Bergen, daar bevinden zich de meeste prostituees. Maar de laatste jaren groeit prostitutie ook op het platteland. Overal vind je kleine filières, met vooral Bulgaarse, Hongaarse, Roemeense, Spaanse, Portugese en Nigeriaanse meisjes.

Prostitutie op zich is niet strafbaar, maar wel als de vrouw een pooier heeft en uitgebuit wordt. In de praktijk blijkt dat bijna altijd het geval te zijn. Acht de op tien, of 21.000 prostituees, verkeren in die situatie. Mensenhandelaars en pooiers gaan steeds subtieler te werk.

"Er gaat veel geld mee gepaard en daar willen derden een centje van meepikken", zegt Wim Bontick van de Cel Mensenhandel aan de VRT-radioredactie. "Er is ook veel meer privéprostitutie, veel meer gecamoufleerde prostitutie."

De strijd tegen pooiers is moeilijk, maar gaat de goede richting uit. "We proberen ze te pakken waar ze het kwetsbaarst zijn: in hun portemonnee. Samen met gespecialiseerde magistraten slepen we ze voor de rechter en proberen tot in hun thuisland alles wat ze bezitten in beslag te nemen", zegt Bontinck in de krant.