Australië wil geen "bedreigd" Great Barrier Reef

De Australische regering blijkt druk bezig met lobbywerk om te verhinderen dat de de Verenigde Naties het statuut "bedreigd" toekennen aan het beroemde Great Barrier Reef. Die status zou een rem zijn op ambitieuze plannen om een groot gebied open te stellen voor de ontginning van steenkool.
©Michael Jensen/AUSCAPE All rights reserved / UNIVERSAL IMAGES GROUP / REPORTERS

Het Great Barrier Reef voor de kust van Queensland, in het noordoosten van Australië, is 's werelds grootste levende, op zichzelf staande ecosysteem. Het bevat de grootste collectie koraalriffen ter wereld en is de thuisbasis van duizenden kleurrijke vis- en weekdiersoorten, sponsdieren, anemonen en vogels. Het is ook de habitat van met uitsterven bedreigde dieren zoals de doejong (zeekoe) en de grote groene schildpad.

Het Great Barrier Reef is de belangrijkste toeristische trekpleister van Australië en voor mariene wetenschappers een kostbare bron van onderzoek. In 1981 al nam de Unesco, de culturele organisatie van de Verenigde Naties, het Great Barrier Reef op in de lijst van Werelderfgoed. Het klimaat, de opwarming van de aarde en vervuiling zetten het rif echter onder enorme druk. De laatste 30 jaar is het koraal volgens de Unesco met de helft geslonken.

©Kevin Deacon/AUSCAPE All rights reserved / UNIVERSAL IMAGES GROUP / REPORTERS

Status "bedreigd" wordt een rem

Het Great Barrier Reef draagt nog niet het etiket "bedreigd," maar dat zou binnenkort wel eens kunnen veranderen. In juni vergadert het Werelderfgoedcomité van de Unesco in Bonn, Duitsland, over het Great Barrier Reef.

Eind mei al moeten de leden van het comité een voorlopige beslissing nemen. Australische ministers en diplomaten hebben de laatste maanden 19 landen bezocht die leden van het Werelderfgoedcomité afvaardigen, om hen ervan te overtuigen de status "bedreigd" niet toe te kennen aan het Great Barrief Reef.

Niet alleen zou dat internationaal gezichtsverlies betekenen, maar nog belangrijker, het zet ook een serieuze rem op plannen om een gigantisch steenkoolgebied in Queensland aan te boren. Grote mijnbedrijven en de Australische overheid hebben hun zinnen gezet op het zogenoemde Galilee-bassin, een gebied ter grootte van het Verenigd Koninkrijk waar ondergronds miljoenen tonnen steenkool zit.

700 miljoen ton broeikasgassen

Het project in het Galilee-bassin lokt heel veel weerstand uit bij wetenschappers en milieu-activisten. De wereldwijde inspanningen om binnen de afgesproken normen van CO2-uitstoot te blijven en zo buitensporige klimaatopwarming te vermijden, worden tenietgedaan. Als het een land was, zou het bassin de op zes na grootste producent van CO2 ter wereld zijn. Op volle capaciteit zou het 700 miljoen ton broeikasgassen uitstoten.

De ontginning en de export van miljoenen tonnen steenkool, de duizenden extra containerschepen die door erg smalle vaarroutes via het Great Barrier Reef moeten passeren, dat zal het rif ook alleen nog maar meer in gevaar brengen. Daarenboven vereist het project een forse uitbreiding van de haven voor de kust van Queensland.

De Australische overheid en de mijnbedrijven hopen een "bedreigd" statuut te vermijden om zo grote internationale investeerders aan boord te krijgen en te houden. Verschillende internationale banken hebben al verklaard dat ze geen financiële bijdrage willen leveren aan het project.

©Dr David Wachenfeld/AUSCAPE All rights reserved / UNIVERSAL IMAGES GROUP / REPORTERS