Burundese president Nkurunziza aangekomen in de hoofdstad

De Burundese president Pierre Nkurunziza is aangekomen in de hoofdstad Bujumbura, enkele uren nadat bleek dat een poging tot staatsgreep tegen hem is mislukt. De president zal nu een toespraak houden. Honderden mensen zijn opnieuw aan het betogen omdat hij een derde ambtstermijn wil.

Alle kopstukken van de coup in Burundi zijn ingerekend. President Nkurunziza is terug in het land en is intussen ook in de Burundese hoofdstad gearriveerd. Hij zal de bevolking toespreken op radio en televisie. De vraag is wel of daarmee de rust in het land zal terugkeren.

Aan het presidentieel paleis in het centrum van Bujumbura stond een grote mensenmassa om de autokaravaan van de president te begroeten. Maar in de buitenwijken van de hoofdstad zijn honderden mensen opnieuw op straat gekomen omdat Nkurunziza een derde ambtstermijn wil. Dat zou in strijd zijn met de grondwet in Burundi. De politie vuurt in de lucht om de betogers uiteen te drijven.

Belgen kunnen huizen verlaten

Nu de kalmte is teruggekeerd in de binnenstad van Bujumbura kunnen landgenoten in de Burundese hoofdstad opnieuw hun huizen verlaten. Dat meldt de Belgische ambassade in Burundi vrijdag. De ambassade geeft de Belgen wel de raad de buitenwijken van de stad te vermijden omdat er zich manifestaties kunnen voordoen. Ook de omgeving van de kazerne Muha, de wijk Kibenga en militaire wegversperringen en manifestaties kunnen ze beter vermijden, luidt het advies.

Voorts herhaalt de Belgische ambassade dat het geen oproep doet om het land te verlaten, maar dat "eenieder die dat wil op zijn of haar eigen verantwoordelijkheid kan beslissen één van de commerciële vluchten te nemen, zodra deze hernemen. "De luchthaven is nu technisch open. Maar de vlucht van Brussels Airlines van vrijdagavond is geannuleerd", aldus nog de ambassade. In Burundi verblijven ongeveer 770 Belgen.