Canada wil CO2-uitstoot met 30 procent verminderen

Canada wil zijn CO2-uitstoot tegen 2030 met dertig procent terugdringen in vergelijking met 2005. De regering benadrukt dat de doelstelling "substantieel" is, rekening houdend met de groeiende economie en bevolking die Canada verwacht.
AP2009

Toch reageren waarnemers eerder teleurgesteld op de Canadese doelstelling. Zo wijst het World Resources Institute (WRI) erop dat de reductiedoelstellingen van de EU (40 procent tegen 2030) en de VS (28 procent tegen 2025) een pak ambitieuzer zijn.

"Het is een zwak voorstel en het staat duidelijk in contrast met de voorstellen van de andere industrielanden. Canada heeft een mogelijkheid gemist om iets krachtigs naar voren te schuiven dat ons op het juiste spoor zou zetten om de klimaatcrisis aan te pakken", zo verklaarde WRI-directeur David Waskow aan de krant The Guardian.

De klimaatbeloftes worden naar voren geschoven ter voorbereiding van een grote klimaattop die in december zal plaatsvinden in Parijs. Het is de bedoeling om dan afspraken te maken over de inspanningen die geleverd moeten worden om de wereldwijde temperatuurstijging te beperken tot 2 graden Celsius. Het akkoord dat daar wordt gesloten, moet ingaan in 2020.