China wil 44 miljard euro in Brazilië investeren

China wil 50 miljard dollar (zo'n 44 miljard euro) investeren in Brazilië. Dat heeft de Braziliaanse regering aangekondigd. De investeringen zijn vooral gericht op de infrastructuur voor de export. De Chinese premier Li Keqiang gaat volgende week naar Brazilië.
De Braziliaanse presidente Rousseff ontvangt dinsdag de Chinese premier.

"Het gaat om 50 miljard dollar aan nieuwe projecten", aldus José Graça Lima, diplomaat belast met de betrekkingen met Azië en Oceanië binnen het ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens de diplomaat zullen de details na het bezoek van de Chinese premier bekendgemaakt worden.

Li Keqiang heeft volgende week dinsdag een ontmoeting met de Braziliaanse president Dilma Rousseff, om de afspraken te finaliseren. Het gaat onder meer om investeringen in spoorwegen, autowegen, havens en luchthavens.

"Gateway" voor export naar China

China hoopt op die manier een "gateway" te creëren voor de export van Braziliaanse producten naar zijn eigen markt. De aanvoerroute zou via de Amazonerivier tot in Peru reiken.

De bilaterale handel tussen China en Brazilië vertegenwoordigde in 2013 zo'n 83 miljard dollar.