Door nazi's gestolen Matisse teruggegeven aan rechtmatige eigenaars

Het schilderij "Zittende vrouw" van Henri Matisse is vandaag teruggeven aan de familie Rosenberg. Het werk werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gestolen door de nazi's van de joodse kunstverzamelaar Paul Rosenberg, toen die van Duitsland naar Frankrijk vluchtte.
De advocaat van de familie Rosenberg poseert bij het schilderij.

Het schilderij maakte deel uit van de collectie van ongeveer 1.500 schilderijen van Hildebrand Gurlitt, een omstreden Duitse kunstverzamelaar die samenwerkte met de nazi's. De collectie bevat waardevolle werken van onder meer Matisse, Picasso, Renoir en Monet, maar veel van de werken zouden gestolen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Na de Tweede Wereldoorlog was de collectie tientallen jaren vermist. Pas in 2012 werden de werken teruggevonden bij Cornelius Gurlitt, de zoon van Hildebrand. Toen die vorig jaar overleed, liet hij de verzameling na aan het Kunstmuseum in het Zwitserse Bern. De autoriteiten zijn nu aan het nagaan welke werken precies gestolen zijn en wie de rechtmatige eigenaars zijn.

Eerder deze week besliste een rechtbank in München dat de schilderijen "Zittende vrouw" van Henri Matisse en "Twee ruiters op het strand" van Max Liebermann moesten worden teruggegeven aan hun rechtmatige eigenaars. Het zijn de eerste werken uit de Gurlitt-collectie die moeten worden teruggegeven.

Vandaag werd "Zittende vrouw" overgedragen aan de advocaat van de familie Rosenberg. De familie zegt in een mededeling tevreden te zijn met de teruggave. Liebermanns "Twee ruiters op het strand" wordt binnenkort teruggeven aan de nakomelingen van de kunstverzamelaar David Friedman.

Meest gelezen