Drie Belgen omgekomen na kapseizen van jacht voor kust Balearen

Voor het Spaanse eiland Formentera, een deel van de Balearen, zijn drie Belgische toeristen om het leven gekomen bij het kapseizen van hun jacht. Dat hebben de Spaanse reddingsdiensten gemeld. Drie andere opvarenden - ook Belgen - raakten gewond, maar konden worden gered.

Het tien meter lange jacht van de toeristen kwam om 7uur vanmorgen voor de kust van het eiland in zwaar weer terecht en raakte daarbij enkele rotsen, waarna het kapseisde.

Aan boord van de zeilboot "Finiye" waren drie mannen en drie vrouwen. Het gaat om Franstalige Belgen. Drie van hen geraakten aan land, de drie anderen zijn om het leven gekomen. Het gaat om twee mannen en een vrouw van om de 50 jaar.

De drie overlevenden - twee vrouwen en een man tussen de 45 en 50 jaar oud - werden overgebracht naar het ziekenhuis van Formentera en zouden het goed stellen. Ze vertoonden onder andere lichte onderkoelingsverschijnselen, maar kunnen naar alle verwachting morgen al het ziekenhuis verlaten.

Op het eiland zijn drie dagen van nationale rouw afgekondigd en de lokale kiescampagne is opgeschort.

Uitzonderlijk ongeval

Het kapseizen van het zeiljacht van de Belgen is erg uitzonderlijk bij de pleziervaart is erg uitzonderlijk, zegt Erik Van Audenrode van de Vlaamse Zeezeilschool in Nieuwpoort.

"Hier in Nieuwpoort liggen 2.000 boten en ik moet u zeggen dat wij zelden iets horen van ongevallen, terwijl er toch frequent gevaren wordt", zegt Van Audenrode. "Naar mijn weten hebben we minder ongevallen in de pleziervaart, met jachten of zeiljachten, dan in de professionele vaart, met tankers enzovoort".

Meest gelezen