Frankrijk en Rusland kibbelen over bestelling oorlogsschepen

Een bestelling van twee vliegdekschepen voor Moskou blijft Frankrijk parten spelen. Aanvankelijk was er geen vuiltje aan de lucht, maar door de Krim-crisis en de oorlog in Oekraïne hield Parijs de levering tegen. Nu is er discussie over het kostenplaatje in het geval de levering helemaal afgeblazen wordt.

Parijs wil volgens de Russische krant Kommersant 785 miljoen euro aan Rusland (terug)betalen, op voorwaarde dat de Russen instemmen met een eventuele doorverkoop van de twee Mistral-schepen aan een derde land. Die toestemming wil Moskou echter niet geven als niet alle kosten gedekt zijn: 1,163 miljard euro. De Russen tellen onder meer ook de kosten voor de opleiding mee van 400 mariniers die het schip zouden bemannen.

Het Franse magazine Le Point maakte ondertussen de rekening voor de Franse belastingbetaler. De niet-naleving van het contract zou Frankrijk tussen 2 en 5 miljard euro kosten. Alleen al de schepen in Frankrijk onderhouden en bewaken zou 5 miljoen euro per maand kosten.

De deal ter waarde van bijna 1,2 miljard euro dateert van juni 2011, onder het presidentschap van Nicolas Sarkozy. Eind november schortte Parijs de levering echter "tot nader order" op. Het eerste schip, "de Vladivostok" moest aanvankelijk half november 2014 aan Rusland geleverd worden, maar ligt dus nog steeds in de haven van Saint-Nazaire, net als het andere schip "de Sebastopol".