Gemeenten niet opgezet met beursgang EDF Luminus

Dat de energieleverancier EDF Luminus zich opmaakt om naar de beurs te trekken, is niet naar de zin van de Belgische gemeenten. Dat schrijft De Tijd. De gemeenten controleren -via allerlei holdings- een minderheids­belang van 36,5 procent in het bedrijf en wilden dat belang al even afbouwen. Ze verkozen een verkoop aan het Franse moederbedrijf EDF, maar dat hield de boot af. Met een beursgang vrezen de gemeenten dat ze minder geld voor hun participatie zullen ontvangen.

Woensdag maakte de raad van bestuur van EDF Luminus, een dochterbedrijf van de Franse kernenergiegroep EDF, bekend dat het bedrijf zich opmaakt voor een introductie op de beurs van Brussel. Mits goedkeuring van de financiële regulator FSMA zou de hele operatie nog voor het einde van dit jaar afgerond kunnen worden.

Gemeenten wilden uitstap

De gemeentelijke aandeelhouders hadden echter eerder al aangegeven dat ze uit EDF Luminus wilden stappen. Zo staat in hun huidige overeenkomst met de Franse hoofdaandeelhouder EDF dat ze enkel in 2015 en 2018 kunnen verkopen. EDF was echter niet van plan om geld op tafel te leggen voor de aandelen van de gemeenten en wat volgde was een maandenlang pokerspel. Uiteindelijk zou een exit in de eerste plaats via een beursintroductie moeten komen.

In de raad van bestuur, waar het EDF als moederbedrijf de meerderheid heeft, van woensdag werd dus beslist om over te gaan tot een beursgang. Volgens De Tijd verliep die vergadering "bijzonder conflictueus". De Franse EDF-bestuurders kwamen bij de stemming zelfs lijnrecht tegenover de Belgen te staan.

"Bekocht"

"Een beursgang is tegen de geest van de overeenkomst die gemaakt werd toen EDF in 2009 de hoofdaandeelhouder werd", zegt Ludo Kelchtermans, CEO van NUHMA, dat hoofdaandeelhouder is van de gemeentelijke holding Publilum. Hij voelt zich bekocht. "De beurspiste was toen een theoretische passage om te vermijden dat een uitstap van een aandeelhouder als schuld op de balans zou komen. Maar een gegeven woord van de Fransen is blijkbaar weinig waard."

Publilum bekijkt dan ook of gerechtelijke stappen mogelijk zijn. "Als bestuurder dien je te handelen in het belang van de vennootschap,. De beursgang is dat niet, zeker niet op een moment dat alle knipperlichten voor de energiesector op oranje of rood staan."