Hoeselt en Bilzen zien fusie niet meteen zitten

Hoeselt en Bilzen zien een fusie toch niet meteen zitten. Het voorstel kwam van Fons Capiot (CDH), de voorzitter van de gemeenteraad in Hoeselt, maar het werd maar lauw onthaald. Volgens Werner Raskin (Open VLD), de eerste schepen van Hoeselt, zou de gemeente er door de fusie financieel op achteruitgaan.

Bilzen heeft zo'n 2.000 euro schuld per inwoner en Hoeselt maar 500 euro. Eerste schepen Raskin wil de schuld van Hoeselt niet verhogen en is dus niet te vinden voor een fusie.

"Wij hebben weinig schuld, waarom zouden we dat willen verhogen? Dat is het beleid van de voorbije 20-25 jaar om zuinig te zijn en goed te beheren verloren laten gaan. We moeten ons niet willen vergelijken met Bilzen of Tongeren waar ze ook grote culturele centra hebben. Wij doen het hier op ons niveau", klinkt het.

Burgemeester Frieda Brepoels van Bilzen (N-VA, foto) wacht op een echt voorstel van Hoeselt. "We willen daar zeker over praten, maar niet zomaar op basis van welke politieke uitlatingen dan ook. Er moet een echte meerderheid rond groeien bij de politiek en de bevolking."

De Vlaamse overheid wil fusies tussen gemeenten promoten door die gemeenten financieel te belonen.