Holocaust centraal op derde dag Filmfestival Cannes

Cannes wordt op de derde dag van het Filmfestival overspoeld door films over de Holocaust. Twee verhalen over de jodenvervolging in Europa gaan er vandaag in première: een Hongaarse film en het regiedebuut van Natalie Portman, een Amerikaanse actrice met joodse roots.

De film "Son of Saul" van de Hongaarse regisseur Laszlo Nemes is de derde film in de officiële competitie van Cannes. Nemes vertelt het verhaal van Saul Ausländer, een gedeporteerde jood die wordt gedwongen om mee te werken aan de vervolging van zijn volk in de gaskamers van Auschwitz. Hij geraakt er in de ban van een jongetje, die zijn executie even lijkt te overleven.

Nemes' debuutfilm gaat vooral over de zogenoemde Sonderkommandos: joodse gevangenen die in de concentratiekampen gedwongen werden om tegenstanders van de Duitsers te martelen of te vermoorden. Nemes heeft zelf joodse roots en wilde een deel van zijn eigen familiegeschiedenis onder de aandacht brengen.

"Ik vroeg me af welke indruk de joden die daar aankwamen moeten gehad hebben. Hoe beleefden ze de laatste uren van hun leven? Ik probeerde me in die gedachte te verplaatsen. Daaruit putte ik de kracht om deze film te maken", zei Nemes op de emotionele persconferentie voor de vertoning.

Portman kiest voor Hebreeuws

De Amerikaanse actrice Natalie Portman focust in haar regiedebuut vooral op de eerste jaren na het ontstaan van de Isräelische staat. "A tale of love and darkness" is gebaseerd op de autobiografie van Israeliër Amos Oz. Het boek vertelt het levensverhaal van de schrijver: hoe hij als kleine jongen vanuit Oost-Europa op de vlucht ging voor het antisemitisme richting het beloofde land. Oz verschijnt zelf ook heel even aan het begin en einde van de film.

Het verhaal doet denken aan Portmans eigen familiegeschiedenis. Ze draaide de film in het Hebreeuws, een taal die de actrice door haar Israëlische afkomst zelf ook spreekt. Portman werd geboren in Jeruzalem, maar verhuisde op haar derde met haar familie naar de VS.

Meest gelezen