Luxemburgse premier huwt met zijn Belgische vriend

In Luxemburg is premier Xavier Bettel getrouwd met zijn vriend Gauthier Destenay, een architect uit Aarlen in de Belgische provincie Luxemburg. Xavier Bettel woont al 5 jaar samen met zijn vriend, die hem al vaak vergezelde op officiële gelegenheden.
Premier Bettel (rechts) en zijn echtgenoot Gauthier Destenay.

In Luxemburg was het sinds 2004 mogelijk voor twee mensen van hetzelfde geslacht om een "burgerlijk solidariteitspact" (Pacs) af te sluiten, waardoor homoseksuele koppels dezelfde burgerlijke en economische rechten kregen als hun heteroseksuele tegenhangers.

In juni 2014 werd het homohuwelijk in het land goedgekeurd en de wet werd begin 2015 van kracht, twaalf jaar na België en veertien jaar na Nederland.

Bettel volgde eind 2013 Jean-Claude Juncker op als premier. Daarvoor was hij burgemeester van Luxemburg-stad. De Belgische premier Charles Michel, net als Bettel een liberaal, woonde het feest bij.

De 32-jarige Bettel is de eerste mannelijke homopremier ter wereld die tijdens zijn ambtstermijn trouwt. In 2010 huwde de IJslandse premier Jóhanna Sigurdardóttir met haar partner Jónína Leósdóttir.

Meest gelezen