Muziekwereld reageert op overlijden B.B. King

Het overlijden van bluesmuzikant B.B. King wekt veel reacties los. Muzikanten uit verschillende genres rouwen via sociale media. Ook Amerikaans president Obama roemt King in een reactie. "De blues zijn hun koning kwijt, Amerika is een legende armer."
Image supplied by Capital Pictures

In een officiële reactie op Kings overlijden grapt Obama dat er "vanavond een geweldige bluessessie zal plaatsvinden in de hemel". Hij eert de muzikant ook als "de ambassadeur die zijn volk en de hele wereld zijn eigen, pure en Amerikaanse muziek leerde kennen."

Tenslotte verwijst Obama in zijn reactie naar het moment waarop hij op een bluesavond in het Witte Huis een stukje van "Home Sweet Chicago" meezong aan de zijde van King. "B.B. mag misschien verdwenen zijn, maar het gevoel dat hij uitdroeg, blijft voor altijd een deel van ons."

Politieke reacties

Voormalig president Bill Clinton en zijn vrouw Hillary stuurden een gemeenschappelijke reactie de wereld in. "B.B. King was een briljante bluesgitarist en een vriendelijk man. Een Amerikaanse legende rust nu in vrede, maar hij laat blijvende herinneringen achter."

Phil Bryant, de gouverneur van Mississippi noemt King een koning. "Onze staat is wereldwijd gekend als de bakermat van de Amerikaanse muziek, en King was in dat opzicht een van de legendes. We werden als land door hem beroerd. King beïnvloedde decennialang de muziekbusiness."

Veel lof van collega's

In de muzikale wereld regent het reacties. Via Twitter reageerden onder meer zanger en muzikant Bryan Adams en acteur Samuel L. Jackson, die iedereen oproept een nummer van B.B. King op te zetten om hem te herdenken.

Producer en soulzanger Smokey Robinson roemt King "een van de grootste muzikanten en een van de geweldigste mensen ooit." "Geniet van de eeuwigheid", klinkt het.

"B.B. King beroerde de snaren van zijn gitaar zoals niemand anders dat deed. Elke gitarist heeft ooit al iets gespeeld dat hij bedacht heeft", aldus blues- en rockgitarist Buddy Guy.

Producer Joe Boyd die onder meer samenwerkte met Pink Floyd noemt hem een grootmeester. "Zijn fusie van jump, jazz en blues werd de basis voor alle blues- en rockgitaristen wereldwijd. Zonder B.B. zou er nooit sprake geweest zijn Jimi Hendrix of Eric Clapton."

Volgens voormalig Grammy's producent Ken Ehrlich is de bluesmuziek nu zijn beste vriend kwijt. "Ik voel me vereerd dat ik verschillende keren met B.B. heb mogen samenwerken. Hij was niet enkel een opvallende artiest, maar ook een van de liefste mensen die ik ooit ontmoet heb. Hij heeft het leven van elke artiest met wie hij samenwerkte net dat tikkeltje rijker gemaakt."

Ode van Clapton

Gitaarlegende Eric Clapton plaatste een filmpje op zijn Facebookpagina, waarin hij zijn "goede vriend" B.B. King wil eren. Beide gitaristen werkten in 2000 samen aan het bluesalbum "Riding with the King".

"Ik wil mijn droefheid om het overlijden van mijn goede vriend B.B. King via deze weg uiten. Én ik wil hem van harte bedanken. Als jullie zijn werk niet kennen, moeten jullie dat dringend opzoeken. Dankzij hem heb ik ooit gitaar leren spelen", vertelt Clapton. "Er zijn vandaag nog maar weinig gitaristen die vanuit eenzelfde puurheid spelen als King altijd gedaan heeft".