Nkurunziza wil dat protesten onmiddellijk stoppen

De Burundese president Pierre Nkurunziza heeft de bevolking toegesproken op de radio. De staatsgreep tegen hem is mislukt en Nkurunziza wilde blijkbaar laten aanvoelen dat hij de touwtjes opnieuw in handen heeft. Hij noemde Burundi een land waar de rust is teruggekeerd en hij riep de betogers op om hun protest onmiddellijk stop te zetten.
Aanhangers van Nkurunziza aan het presidentieel paleis.

Nkurunziza legde ook een verband tussen de coupplegers en de duizenden burgers die al drie weken betogen tegen zijn voornemen om zich kandidaat te stellen voor een derde ambtstermijn.

Die uitspraak kan de spanning nog doen oplopen, net als het feit dat hij bij zijn voornemen lijkt te blijven."Ik wil de verkiezingen op een vredelievende manier voorbereiden", zo zei hij.

Of dat ook zal gebeuren, is nog maar de vraag. De Verenigde Staten hebben Nkurunziza nog eens gewaarschuwd dat zijn kandidatuur het land onstabiel zal maken. België en de Verenigde Naties zijn nu vooral bang dat de mislukte staatsgreep gevolgd zal worden door repressie en wraak.

De militairen achter de staatsgreep zijn nu opgesloten, behalve hun leider generaal Godefroid Niyombare. Nkurunziza bedankte in zijn toespraak de ordediensten en het leger voor de snelheid en doeltreffendheid waarmee ze de staatsgreep hebben verijdeld.