Obama stelt Golfstaten gerust over Iran

Met een tweedaagse top op Camp David heeft de Amerikaanse president Barack Obama de leiders van de Golfstaten proberen gerust te stellen. Ze zullen kunnen rekenen op een "standvastige samenwerking" met de VS, en op militaire steun indien hun territoriale integriteit wordt aangetast. Heel wat Golfstaten zijn ongerust over Iran, nu het land op het punt staat om een nucleair akkoord af te sluiten met de grootmachten.

Als zo'n akkoord wordt bereikt, dan zouden de sancties tegen Iran kunnen opgeheven worden. De Golfstaten vrezen dat het land hiermee "destabiliserende activiteiten" in de regio zal financieren. In Iran leven sjiitische moslims, terwijl elders de soennieten het voor het zeggen hebben.

De VS beloven dat ze zullen samenwerken met de Golfstaten (Saoedi-Arabië, Bahrein, Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit, Oman en Qatar) om externe dreigingen te detecteren en bestrijden. "We houden onze beloftes", aldus Obama. Meer bepaald komen er meer militaire oefeningen in het kader van de strijd tegen terrorisme en worden de grensbewaking en maritieme veiligheid opgevoerd. Maar volgens critici gaat het meer om principes dan om concrete verwezenlijkingen.

Het akkoord met Iran zou normaal eind juni gefinaliseerd worden, het is voor Obama een van zijn prioriteiten. Volgens de president zal het de veiligheid in de regio vergroten. "Meer samenwerking met de Golfstaten betekent niet dat we naar een confrontatie gaan met Iran of het land willen marginaliseren", verzekerde Obama.

In verband met de nucleaire deal met Iran, krijgt het Amerikaanse Congres ook zijn zegje. Obama zal bij een definitief akkoord het advies van het parlement moeten vragen. Het Huis van Afgevaardigden zette hiervoor gisteren met een zeer grote meerderheid (400-25) het licht op groen. Eerder was de tekst al bijna unaniem door de Senaat goedgekeurd. De Amerikaanse volksafgevaardigden willen vooral vermijden dat de sancties tegen Iran zomaar zouden kunnen opgeheven worden.

Meest gelezen