Reynders: "Verkiezingen even uitstellen, eerst open dialoog"

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) roept na de mislukte staatsgreep op tot een open dialoog tussen de machthebbers in Burundi en de oppositie. De verkiezingen kunnen volgens hem beter even uitgesteld worden. Reynders suggereert ook dat een derde kandidatuur van de huidige president geen goed idee is. "Het is duidelijk dat dat tot onrust en chaos heeft geleid", zei hij in "De ochtend".

Net zoals de Verenigde Naties eerder deden, veroordeelt ons land "alle illegale methoden om aan de macht te komen". Dat de huidige president Pierre Nkurunziza zich kandidaat heeft gesteld voor een derde ambtstermijn, heeft volgens Reynders duidelijk chaos en onrust veroorzaakt, "maar dat is nog geen reden om een staatsgreep te plegen".

Ons land vraagt dan ook dat er een einde aan het geweld komt in Burundi. Volgens Reynders is het beter dat de verkiezingen nu even uitgesteld worden, "een kleine vertraging" noemt hij het. "Die mogelijkheid bestaat in de grondwet." Er is nu vooral nood aan een open dialoog tussen machthebbers en oppositie, vindt hij, "in de geest van Arusha". Anders is een "kalm verkiezingsproces" niet mogelijk, meent de minister.

Welk lot voor Nkurunziza?

Dat hij de huidige president Nkurunziza liever niet meer aan de macht ziet, zei Reynders niet met zoveel woorden, maar hij suggereerde wel dat een derde kandidatuur van Nkurunziza geen goed idee is. Ons land is volgens Reynders "geen koloniale macht" en laat de keuze aan de Burundezen, maar Reynders herhaalde verschillende keren "klaar en duidelijk" dat Nkurunziza's kandidatuur tot een chaotische situatie heeft geleid. "De president moet dan ook nadenken over zijn kandidatuur."

Maar Reynders' eerste bekommernis gaat naar eigen zeggen uit naar de veiligheid van de Burundese bevolking en de Belgen en andere buitenlanders in het land. "Daarom moeten we voorzichtig zijn met onze uitspraken."