Russisch wetsvoorstel tegen "ongewenste" buitenlandse organisaties

Russische parlementsleden stemmen een wet die moet toelaten om vreemdelingen of buitenlandse organisaties met “ongewenste activiteiten” makkelijker te vervolgen. Dat meldt de Britse openbare omroep BBC. Wat het begrip “ongewenste activiteiten” inhoudt, zal afhangen van de Russische openbare aanklager en het ministerie van Buitenlandse Zaken.
AP2014

Rusland voert de druk op op buitenlandse bedrijven en organisaties. Een nieuw wetsvoorstel moet het eenvoudiger maken om buitenlanders te vervolgen die zich inlaten met “ongewenste activiteiten”. Het voorstel komt uit kringen rond de Russische president Vladimir Poetin.

Wat de term “ongewenste activiteiten” inhoudt, laat het voorstel over aan de openbare aanklager en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ngo’s en andere organisaties met buitenlandse banden zijn gewaarschuwd. Ze riskeren boetes tot 500.000 Russische roebel, een kleine 9.000 euro. Er hangen “overtreders” ook celstraffen tot 6 jaar boven het hoofd.

Ngo’s al eerder geviseerd

Het is niet de eerste keer dat de Russen buitenlandse verenigingen en bedrijven viseren. Russische ngo’s die gefinancierd worden met buitenlandse middelen moeten zich registreren als “buitenlands agent”. Daarvoor is in 2012 een nieuwe wet gestemd. De term “buitenlands agent” staat voor veel Russen op gelijke voet met spionage.

Een wetsvoorstel dat door de Doema geraakt, het lagerhuis van het Russische lagerhuis, moet eerst nog het hogerhuis en president Poetin passeren alvorens wet te worden. In de meeste gevallen is dat een formaliteit. De nieuwe wetgeving zet de verhoudingen tussen Rusland en het Westen nog maar eens op scherp. Het conflict in Oekraïne.