Schildpad Jan Fabre ten vroegste eind 2016 terug in Nieuwpoort

"Searching for Utopia", beter gekend als de gouden schildpad van Jan Fabre, keert pas eind 2016 of begin 2017 terug naar Nieuwpoort. Dat bevestigt schepen van Erfgoed Geert Vanden Broucke (CD&V) na berichten in Het Nieuwsblad. "We wachten op de realisatie van het nieuwe Fabreplein", aldus de schepen.
BELGA

Het beeld verscheen in 2003 op de Zeedijk naar aanleiding van de kunstbiënnale Beaufort. Het kunstwerk had echter snel te lijden onder de wind en het zand. Daarom besliste Nieuwpoort, dat 340.000 euro neertelde voor de schildpad, om "Searching for Utopia" een nieuwe plaats te geven.

"Het beeld staat nu nog in Oudenaarde waar de restauratie bezig is. Die duurt iets langer omdat wij zelf ook nog bezig zijn met de realisatie van het nieuwe Fabreplein. Het plein wordt samen met Jan Fabre ontworpen. De schildpad vormt de inspiratie voor het plein. Fabre volgt de restuaratie ook nauwgezet op."

De schildpad wordt gereinigd en afgewerkt met bladgoud en duurzame materialen. "En nee, ons beeld staat momenteel niet in Namen. Het gaat om een ander exemplaar", zegt Vanden Broucke. Sinds kort pronkt er namelijk ook in Namen, op de befaamde Citadelle, een versie van "Searching van Utopia", naar aanleiding van de tentoonstelling "Facing time - Rops/Fabre".