Vingerafdruk kan voortaan cocaïnegebruik verraden

Een team van Britse en Nederlandse wetenschappers heeft een methode ontwikkeld waarbij uit een vingerafdruk kan worden afgeleid of iemand cocaïne heeft gebruikt. Nieuw is dat de methode een onderscheid kan maken tussen wie de drug heeft aangeraakt en wie de de drug effectief heeft gebruikt.
McPHOTO / INSADCO / Bilderbox

Als iemand cocaïne gebruikt, zet het lichaam dit om in onder meer benzoylecgonine en methylecgonine. Het lichaam scheidt deze omzettingsproducten uit en sporen daarvan zijn te vinden in de afdrukken die onze vingers achterlaten.

In de nieuwe methode van de onderzoekers wordt nagegaan of die omzettingsproducten aanwezig zijn in de vingerafdruk van de testpersoon. Zo kunnen ze meteen ook bepalen of iemand de drug heeft gebruikt of alleen heeft aangeraakt. Indien de testpersoon de cocaïne alleen heeft aangeraakt, worden er namelijk geen omzettingsproducten gemeten.

"Geen vervalsing mogelijk"

Door de nieuwe methode zou er dus geen bloed of speeksel meer nodig zijn om cocaïnegebruik aan te tonen. Bovendien is het grote voordeel dat de methode volgens de onderzoekers niet te vervalsen is. "De identiteit van de verdachte ligt verankerd in de bron van het onderzoek", aldus een van de onderzoekers.

De apparatuur waarmee de analyse wordt uitgevoerd, is momenteel in handen van de University of Surrey, die het onderzoek en het team van Britse en Nederlandse wetenschappers leidde. De resultaten van het onderzoek verschijnen vandaag in het wetenschappelijke tijdschrift Analyst.

Meest gelezen