VS-senator John McCain weigert post van raadgever in Oekraïne

De Amerikaanse senator John McCain wordt dan toch geen raadgever van de Oekraïense president Petro Porosjenko. McCain liet weten dat hij het verzoek van Porosjenko heeft afgeslagen omdat de functie volgens hem niet verenigbaar is met het statuut van senator.

Porosjenko had nochtans vorige week al de benoemingen aangekondigd van een resem buitenlandse politici, onder wie John McCain, die hem met raad en daad zouden bijstaan.

McCain ijvert al maanden om het regime in Kiev zwaar te bewapenen in zijn strijd tegen de  pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne.

De VS-senator verklaarde aanvankelijk vereerd te zijn door het verzoek, maar eerst te moeten nagaan of zijn functie als senator wel toelaat om te zetelen in de "internationale raadgevende raad" van Oekraïne. Kort daarna liet hij in weten dat hij zich genoodzaakt ziet om "de uitnodiging af te slaan".

Hij verwijst daarvoor naar een passage uit de Amerikaanse grondwet over de interacties van Congresleden met buitenlandse regeringen. McCain verzekerde tegelijk dat hij in de toekomst nog steeds alles in het werk zal stellen om de "voortdurende agressie van Vladimir Poetin" een halt toe te roepen en de Oekraïense bevolking in hun hervormingen te steunen.