3 kandidaten voor meerderheidsbelang in luchtvaartmaatschappij TAP Portugal

Nadat vorig jaar bekend werd gemaakt dat de Portugese nationale luchtvaarmaatschappij TAP voor het grootste deel wordt geprivatiseerd, hebben drie kandidaten zich aangeboden om 61 procent van de aandelen over te kopen van de regering.

Tot gisteren was het mogelijk om een bod op de aandelen uit te brengen. Uiteindelijk hebben drie kandidaten dat gedaan. Het gaat om de eigenaars van twee luchtvaartmaatschappijen (de Braziliaanse luchtvaartmaatschappij Azul en de Colombiaanse luchtvaartmaatschappij Avianca) en een Portugese zakenman. 

In totaal wordt 66 procent van de Portugese luchtvaartmaatschappij geprivatiseerd. Vijf procent daarvan wordt gereserveerd voor de 7.500 medewerkers.

"Goede verkoopprijs niet de prioriteit"

De Portugese premier Pedro Passos Coelho zei woensdag dat een goede verkoopprijs niet noodzakelijk de prioriteit is van de overheid. Hij ziet meer heil in een broodnodige kapitaalinjectie en extra middelen voor een vernieuwing van de vloot. "TAP moet worden geherkapitaliseerd en de staat kan dat niet doen", aldus nog Passos Coelho. TAP Portugal had eind 2014 voor 1,06 miljard euro schulden staan.