"Dit heeft niets met zingen te maken"

Tien jaar geleden was het plots niet langer voldoende een toekomstige vedette al dan niet te zien schitteren in een liveshow, VTM dacht dat kijkers ook wel meer de emoties voor en na een show wilden gadeslaan. Dus besloot de zender in april 2005 met de start van "Star academy", waarbij het Idool-concept verbonden werd aan een dagelijkse realityshow. 13 gelukkigen mochten, "samen opgesloten", de onderlinge strijd aangaan en kregen daarvoor de hulp van allerlei coaches. Maar hun paradepaardje, de versie van "Fame" die exact 10 jaar geleden op de eerste plaats in de Vlaamse hitparade stond, bleek niet de juiste omschrijving voor de carrière die hen te wachten stond.

Het werd al snel duidelijk dat de kandidaten niet uitsluitend voor hun zangtalent geselecteerd waren. Zo zei Afi, die uiteindelijk tweede werd, in Het Laatste Nieuws in juni 2005: "Ik heb geen muzikaal verleden. Voor “Star academy” had ik welgeteld één keer gezongen: tijdens de Miss Antwerpen-verkiezing in 1996." Deelnemer Kristof Goffin in mei 2005 in Gazet van Antwerpen: "Ik wist inderdaad niet dat het een zangwedstrijd was. Als een groepje kandidaten begon te zingen om de tijd te verdrijven, hield ik wijselijk mijn mond (lacht)."

Het was ook managing director van Universal, Dirk De Clippeleir, opgevallen, zo vertelde hij in Het Belang van Limburg in juni 2005: "Toen ik naar de eerste aflevering keek, dacht ik: "Daar komt niks uit." Het was uiteindelijk Universal dat de winnaar van de competitie een contract zou aanbieden.

"Blonde God" Pim riep zelfs in de finale met vier de stemmers op om niet op hem te stemmen: "Dat zeg ik niet om medelijden te wekken, maar omdat dit een zangwedstrijd is en de meisjes alle drie een finaleplaats verdienen." Pim werd uiteindelijk vierde. Dankzij het reality-aspect van deze wedstrijd bleek de Vlaamse kijker ook eerder geïnteresseerd in diens romantische escapades richting de uiteindelijke winnares, Katerine Avgoustakis, een 21-jarige verkoopster uit het Maasland.

Katerine gaf zo de exotische senior-consultant -en torenhoge favoriete- Afi, de operatieverpleegkundige Katy Satyn en student Pim in de finale het nakijken. De meeste overige deelnemers zagen hun "roemrijke" carrière toen al beperkt tot enkele maanden reality-tv. En tot de single "Fame", die wel nog de weg naar het publiek wist te vinden.

Misschien gaf deelnemer Karim, die al vrij snel het programma moest verlaten, in mei 2005 in Het Nieuwsblad nog het beste weer wat de bedoeling van deze talentenjacht was: "De makers waren te veel gefixeerd op de kijkcijfers en die show op zondag. Een goede liveshow maken vonden ze belangrijker dan ons iets bijleren."

Zangpedagoog Léon-Bernard Giot was alvast erg kritisch in zijn evaluatie van "Star academy" in Het Laatste Nieuws van april 2005: ""Star academy" heeft helemaal niets met zingen te maken: de producers zeggen hoe er geroepen moet worden, en een BV moet dit komen bevestigen. De zorg om een goed en correct stemgebruik is mij veel te dierbaar om aan dergelijke wanpraktijken deel te nemen." En verder: "Aan alle radio-en tv-programmamakers: verkracht a.u.b. geen stemmen meer, u maakt hele levens kapot, dat moet stoppen."

Misschien daarom dat zelfs voor de 4 finalisten een muziekcarrière moeilijker bleek dan verwacht. Gelukkig bood Eurosong voor een aantal deelnemers nog een welgekomen opflakkering. Maar meer dan wat tijdelijke media-aandacht en een paar sporadische hitjes zat er niet in. Katerine wist met haar debuutsingle wel nog met gemak de top 5 van de hitparade te bereiken en verraste in 2009 met een hitsingle in Polen.

Uiteindelijk bleek "Fame" het memorabelste overblijfsel van "Star Academy", 4 weken lang op de eerste plaats van de Ultratop in mei 2005: