"Doodstraf voor Mursi is terugkeer naar oude Egypte"

De terdoodveroordeling van de afgezette Egyptische president Mohammed Mursi lokt meteen kritische reacties uit vanuit verschillende hoeken. Niet alleen bij mensenrechtenorganisaties, maar ook vanuit Turkije.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan noemt het doodvonnis "een terugkeer naar het oude Egypte". Erdogan vindt het niet kunnen dat een democratisch verkozen president ter dood wordt veroordeeld.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International is minstens zo scherp en noemt het vonnis "een klucht op basis van ongeldige procedures". De organisatie vraagt dat Mursi wordt vrijgelaten en een nieuw proces krijgt voor een burgerlijke rechtbank.

En vanuit het kamp van Mursi's (verboden) Moslimbroeders klinkt het dat de uitspraak van de rechtbank "een politiek vonnis" is "en de voorbode van een moord, die moet worden tegengehouden door de intnernationale gemeenschap”.

Meest gelezen