Amerikaanse commando's doden IS-topman

Amerikaanse commando's hebben een topman van de terreurgroep IS gedood in het oosten van Syrië. Zijn vrouw is gevangengenomen.
De Amerikaanse troepen gebruikten Osprey luchtvaartuigen.

Abu Sayyaf, die onder meer verantwoordelijk zou zijn geweest voor de olie- en gasvelden die onder controle zijn van IS, maar die ook betrokken was bij de militaire operaties, werd neergeschoten tijdens een hevig vuurgevecht. Daarbij zouden ook tientallen andere IS-strijders omgekomen zijn. Volgens de Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter zijn de Amerikaanse troepen die bij de operatie betrokken waren, allemaal ongedeerd. 

Het ziet er naar uit dat het de bedoeling was om Abu Sayyaf levend in handen te krijgen, maar dat is dus niet gelukt. Zijn vrouw, Umm Sayyaf, werd wel gevangengenomen en naar Irak gebracht. Een jonge Yezidi-vrouw, die wellicht door het koppel als slavin vastgehouden werd, werd bevrijd en zal met haar familie worden herenigd, meldt het Pentagon.

Het is de tweede keer dat Amerikaanse elitesoldaten actief zijn op Syrisch grondgebied. Vorige zomer werden grondtroepen ingezet om Amerikaanse gijzelaars van IS te bevrijden, maar die operatie mislukte. Voor de rest beperkten de Amerikanen zich tot het bombarderen met gevechtsvliegtuigen van IS-doelwitten. De Amerikaanse operatie werd uitgevoerd met helikopters en V22 Osprey luchtvaartuigen vanuit buurland Irak.