Amtrak-treinbestuurder herinnert zich niets meer van ongeval

De bestuurder van de trein die in de Amerikaanse stad Philadelphia ontspoorde, kan zich niets meer herinneren. Dat hebben de onderzoekers meegedeeld. De FBI zal intussen nagaan of de trein inderdaad door een voorwerp geraakt werd, zoals een conductrice eerder verklaard had. Het ongeval heeft aan acht mensen het leven gekost.

"Hij herinnert zich dat hij een geluidssignaal in werking stelde bij het passeren van het station North Philadelphia (...) maar daarna heeft hij geen enkele herinnering meer", verklaarde Robert Sumwalt van de National Transportation Safety Board (NTSB) tijdens een persconferentie.

Hij maakte ook duidelijk dat de machinist, ondanks zijn toestand, "goed meewerkt" aan het onderzoek. De treinbestuurder, een 32-jarige New Yorker, verklaarde ook dat hij "zich niet moe voelde en dat hij niet ziek was".

Geraakt door een voorwerp?

De onderzoekers kwamen ook terug op de verklaring van een treinbegeleidster, die gezegd had dat de trein vlak voor het ongeval mogelijk door een voorwerp geraakt werd. Dat had zij tenminste gehoord tijdens een gesprek tussen de machinist en de machinist van een andere trein.

"Ons onderzoek heeft die informatie niet kunnen bevestigen. Maar we hebben gezien dat de voorruit links onderaan beschadigd was en de FBI zal dat bekijken", zo klinkt het.

Bij de ontsporing van Amtrak-trein kwamen acht mensen om het leven. Het onderzoek had eerder al aangetoond dat de trein 170 kilometer per uur reed op een plek waar de toegelaten snelheid slechts 80 kilometer per uur bedraagt.